Ești plictisit(ă) sau obosit(ă) din ce în ce mai des la muncă? Îți este greu să fii la fel de implicat(ă) la locul de muncă cum erai la început? Poate că suferi de sindromul burned out sau problema este mai complexă de atât.
Simți puțină gelozie pe prietenii sau membrii familiei care își iubesc meseria și locul de muncă? Nu ai primit măririle de salariu pe care le meritai? Visezi cu ochii deschiși să muncești în altă parte, în alt mediu sau să ai cu totul altă meserie?
Dacă aceste întrebări au atins o coardă sensibilă, probabil că a venit momentul să faci o schimbare a locului de muncă. Nu este nicio rușine să iei această decizie și nu este niciodată prea târziu să o iei de la capăt cu o nouă meserie. Dacă tot petreci 80.000 de ore din viață muncind, ai putea cel puțin să faci ceva ce îți aduce bucurie și împlinire.
Este normal să ai emoții cu privire la schimbarea locului de muncă sau a meseriei. 80% dintre persoanele de peste 45 de ani iau în considerarea schimbarea meseriei însă doar 6% merg până la capăt cu acest proces. La un anumit nivel, intervine confortul și dorința de a alege stabilitatea prezentului. Chiar dacă lucrurile nu sunt strălucitoare la locul de muncă, cel puțin știi la ce să te aștepți, corect? Însă în sufletul tău știi că meriți mai mult decât „destul de bine”.
Citește în continuare sfaturile noastre care te vor ajuta să faci o schimbare pozitivă în domeniul meseriei și al locului de muncă.
Nu uita: nu este niciodată prea târziu să înveți o meserie nouă, să te preocupi de schimbarea locului de muncă și de echilibrarea vieții private cu munca.
1. Dacă ai avut dintotdeauna o pasiune pentru ceva însă nu ai urmat-o niciodată, îți ești dator/ datoare să revii la acea pasiune. Sau poate că acum există un domeniu interesant ce nu exista când ai intrat tu în câmpul muncii (cum ar fi bucătăria raw vegană). Construirea unei cariere într-un domeniu față de care ai un interes real și în creștere îți poate transforma viața. Dacă pasiunea ta este alimentația sănătoasă și echilibrată, începe cu un curs de bucătar.
2. Schimbarea locului de muncă îți va menține creierul activ prin expunerea lui la noi provocări. Dacă simți că ai funcționat pe pilot automat de ceva vreme, poate a venit vremea să te scuturi puțin și să accepți noi proiecte dintr-un domeniu total nou.
3. Meriți un mediu de muncă care nu te stresează. Pentru o persoană tânără, un mediu de muncă ce pune presiune pe angajați poate fi interesant și provocator. Pe măsură ce trec anii, acea senzație se transformă în stres. Dacă cariera ta îți afectează sănătatea și relațiile, nu ar trebui să-ți pară rău să cauți un mediu de muncă mai sănătos și echilibrat.
4. Tehnologia sau alți factori ar putea reduce cererea pentru produsul sau serviciul pe care îl furnizează angajatorul tău actual, iar acum este un moment foarte bun pentru a căuta alt drum în carieră. Nu este un lucru rău, dezvoltarea economiei are parcursul ei iar nouă ne rămâne doar să ne adaptăm. Acum se prezintă oportunitatea perfectă să cauți o nouă carieră.
5. Valorile și prioritățile tale s-au schimbat de când ai început această carieră? Sau poate ți-ai schimbat părerea despre industria în care activezi? Oricare ar fi motivele, dacă nu te mai simți confortabil în cariera prezentă, este cazul să explorezi alte opțiuni.
6. Nu ești genul care să aibă același loc de muncă până la pensionare. Dacă nu vrei să rămâi în condițiile actuale de muncă până la pensionare, atunci a venit momentul să găsești un loc de muncă care te va face fericit până ești pregătit de ieșit la pensie.
7. Ai atins plafonul proverbial din cariera curentă și ești pregătit(ă) pentru noi provocări? Gândește-te să-ți folosești talentele și abilitățile într-un domeniu cu totul nou, aducând astfel energii noi la un loc de muncă ce va deveni astfel mai competitiv.
Dacă schimbarea dorită de carieră implică o educație suplimentară, ia în considerare urmarea unui curs de bucătar al cărui program de pregătire teoretică se stabilește de comun acord cu toți cursanții. Cum alimentația publică este un domeniu cu program de lucru inclusiv în weekend, există posibilitatea ca orele de practică să se desfășoare și în zilele de sâmbătă și duminică. Nu mulți oameni își permit să renunțe la slujbă și să se întoarcă la studii cu normă întreagă. Majoritatea preferă să se întoarcă la ideea schimbării carierei făcând cursul la un moment dat și planificându-și metodic tranziția către o nouă ocupație.