Cererea este generată de companiile din domeniile auto, FMCG, logistică și electronică

  • Stocul operațional de roboți industriali în România: 4.400 unități
  • România, una dintre piețele cu cel mai rapid ritm de creștere
  • Investițiile în roboți sunt generate de valoarea adăugată în business, lipsa forţei de muncă și strategia de digitalizare
  • Compania timişoreană Alfa Test a fost recunoscută de MiR ca ”Excellent Partner+”

București, 15 iunie 2022: Mobile Industrial Robots (MiR), unul dintre cei mai importanți furnizori globali de roboţi industriali autonomi mobili (Autonomous Mobile Robots/AMRs), a înregistrat anul trecut în România vânzări de patru ori mai mari față de 2019, anul intrării pe piața locală. De asemenea, la nivelul Europei Centrale și de Est, vânzările au fost cu 52% mai mari comparativ cu 2020.

Baza instalată de roboţi industriali din România este estimată la 4.400 de unități, conform celor mai recente date ale Industrial Federation of Robotics (IFR)[1], dar această cifră nu include roboții mobili, un segment în creștere accelerată.

Infrastructura IT din România favorizează adopția roboților

Cererea este generată mai ales de companiile din domeniile auto, FMCG, logistică și electronică. Printre factorii care motivează investițiile în robotizare se regăsesc stabilitatea proceselor, creșterea productivităţii, relocarea resurselor umane către activități cu o valoare adăugată mai mare, precum și îmbunatăţirea mediului de lucru.

Un element specific pentru România este infrastructura IT excelentă care permite implementarea celor mai noi tehnologii din domeniul roboților mobili autonomi (AMR) și a soluțiilor care permit optimizarea performanței pe baza analizei avansate a datelor obţinute de la senzori. Investițiile în roboți industriali sunt influenţate de trei aspecte principale: valoare adăugată în business, lipsa forţei de muncă și nivelul de digitalizare. Procesele învechite sunt depăşite de complexitatea lanţurilor de distribuţie și companiile trebuie să mizeze pe cunoştinţe şi tehnologii noi. Din aceste motive, companiile din România vor accelera robotizarea proceselor intralogistice, ceea ce va genera o creştere susţinută a pieţei”, afirmă Alberto Botarelli, Area Sales Manager pentru zona Europei de Est în cadrul Mobile Industrial Robots.

Creștere importantă a vânzărilor de roboți autonomi în Europa Centrală și de Est

În 2021, MiR a crescut vânzările globale de roboţi mobili autonomi cu 42%, doar în luna decembrie 2021 reuşind să livreze 300 de roboţi industriali către clienți. Nivelul atins în decembrie a reprezentat un record pentru întregul an, cu precădere în contextual crizei globale de semiconductori. Creșterea are la bază utilizarea unor modele noi de roboţi dedicați transportului de produse în unități de pruducție, în depozite şi centre de logistică, inclusiv în România.

Datele financiare pentru 2021 arată că în regiunea Europa Centrală și de Est vânzările au crescut cu 52%. În ultimii ani, am remarcat un progres major pe această piaţă. Partenerii din aceste ţări au o contribuţie semnificativă la acest succes: sunt foarte bine pregătiți, au extins portofoliul de clienţi şi reuşesc să livreze proiecte tot mai complexe. În mod evident, cu parteneri ca Alfa Test suntem capabili să oferim clienţilor din cele mai diverse domenii un mod simplu şi eficient de robotizare a proceselor intralogistice”, afirmă Alberto Botarelli, Area Sales Manager for Eastern Europe, Mobile Industrial Robots.

Compania timișoreană Alfa Test – printre cei mai performanți parteneri

MiR a recunoscut compania românească Alfa Test ca unul dintre cei mai performanţi trei parteneri din Europa Centrală şi de Est.

Distincţia” Excellent Partner+” face trimitere directă la rezultatele în vânzări, nivelul de cunoştinţe tehnice şi calitatea serviciilor oferite clienţilor şi a fost primită de doar 15 companii la nivel global. Este pentru prima dată când Alfa Test este recunoscută ca ”Excellent Partner+”. Această recunoaştere arată atât performanța companiei timişorene, cât şi evoluţia pieţei locale de roboţi industriali autonomi.

Fondată în 2002, Alfa Test are experienţă îndelungată în dezvoltarea de sisteme mecatronice şi integrarea roboţilor industriali în medii de producţie. Compania cu sediul în Timişoara este partener MiR din 2017.

Interesul clienţilor din România pentru roboţi mobili autonomi crește constant, iar Alfa Test are competențele inginereşti necesare pentru robotizarea celor mai diverse procese intralogistice. Datorită cooperării cu MiR și a proiectelor industriale derulate în vestul țării, am livrat un număr mare de roboţi și de flote de roboți mobili autonomi către clienții noștri. Sunt convins că tot mai multe companii vor creşte gradul de automatizare folosind roboţi MiR şi că rezultatele din acest an vor fi la fel de bune”, consideră Paul Olariu, Sales Manager pentru roboţi MiR la Alfa Test.

Despre Mobile Industrial Robots:

 

MiR dezvoltă și produce cea mai avansată gamă de roboți mobili autonomi (AMR), colaborativi și siguri, care pot gestiona rapid, ușor și eficient logistica internă, astfel încât angajații să poată desfășura activități care creează mai multă valoare. Sute de companii de talie medie, întreprinderi mari multinaționale, centre logistice și spitale din lumea întreagă au instalat roboții inovatori ai MiR. În calitate de lider mondial în domeniu, MiR are o rețea globală de distribuție cu distribuitori în peste 60 de țări și birouri regionale în New York, San Diego, Singapore, Frankfurt, Barcelona, ​​Tokyo, Seul și Shanghai. MiR este o companie care a crescut rapid de când a fost înființată în 2013, iar cifra de afaceri a crescut semnificativ în fiecare an. MiR a fost înființată de specialiști cu experiență în industria robotică daneză, iar sediul său este în Odense, Danemarca. MiR a fost achiziționat de Teradyne în 2018. Pentru mai multe informații, vizitați www.mobile-industrial-robots.com.

***

Company contact:

Denise Innocenti Guldbrandsen, Mobile Industrial Robots A/S

E-mail: [email protected]; +45 2030 7447

[1] International Federation of Robotics, „World Robotics 2021 – Industrial Robots”, https://ifr.org/

Source