Cum să îți pregătești utilajele pentru sezonul rece?
Temperaturile din termometre și vremea de afară ne anunță că cel mai rece anotimp din an se apropie cu pași repezi. Agricultorii de pe întreg teritoriul țării noastre și nu numai, încep a-și pregăti utilajele pentru venirea iernii încă de la ultima recoltă, pentru a se asigura că acestea nu vor fi afectate pe perioada lunilor următoare.
Dacă activezi în industria agriculturii, indiferent dacă intenționezi să îți depozitezi echipamentele până la venirea primăverii sau să le utilizezi și în sezonul rece, trebuie să urmezi o serie de pași pentru a evita apariția posibilelor probleme la nivel de cuplaje, motor, rulmenți sau alte piese cheie ce alcătuiesc utilajele tale. Descoperă, mai jos, care sunt aceștia:
Operarea utilajelor agricole pe timpul iernii
În cazul în care vei utiliza pe timpul anotimpului geros echipamentele agricole pentru fertilizarea și controlul culturilor de toamnă, primul aspect căruia ar trebui să îi acorzi atenție este reprezentat de verificarea fluidelor din cadrul mașinăriilor.
Este important să suplimentezi cantitatea de ulei sau lubrifiant acolo unde este nevoie. Acest pas va contribui la buna funcționare a utilajului și a prelungirea duratei de viață a unor componente, precum rulmenți, motoreductoare și nu numai.
Depozitarea corespunzătoare a echipamentelor
În situația în care echipamentele nu vor fi utilizate pe parcursul iernii, este esențial să:
- cureți orice urmă de praf sau murdărie de pe suprafața utilajului, dar și cea adunată în jurul zonelor unde se află cuplaje sau motoreductoare;
- înlături atașamentele și accesoriile acestora;
- efectuezi eventualele reparații necesare, pentru ca mașinăria să poată fi utilizată cu succes la venirea primăverii;
- depozitează utilajul într-o zonă închisă, dacă este posibil, pentru a-l feri de îngheț;
- ia în considerare scoaterea bateriei din echipament și depozitarea acesteia într-un spațiu la o temperatură moderată.
De ce să ții cont dacă folosești utilaje agricole iarna?
Utilizarea echipamentelor agricole pe timpul iernii poate fi extrem de periculoasă atât pentru sănătatea utilajului, cât și pentru siguranța celui ce o manipulează. Așadar, reține că înainte de a porni mașinăria, este indicat să analizezi puțin starea acesteia. Înlătură urmele de murdărie, și asigură-te că toate dispozitivele de protecție sunt sigure. De asemenea, verifică furtunurile, radiatorul și curelele, dar și alte componente, pentru a te asigura că nu există piese înghețate.
Nu în ultimul rând, acordă-i timp utilajului să se încălzească, înainte de a începe manevrarea acestuia.
Respectând sugestiile menționate anterior, vei avea posibilitatea de a-ți feri echipamentele agricole de efectele nefaste ale vremii reci și vei contribui, implicit, și la prelungirea duratei de viață a acestora.