7 iunie 1947 este data când generalul Mihail Lascar, ministru de război în acea perioadă, a promulgat „Ordinul de Înființare al Clubului Armatei Române în baza Decretului Regal nr. 135 din 07.03.1946”.
De-a lungul timpului, echipa a avut cinci denumiri: ASA București (Asociația Sportivă a Armatei), în perioada 1947-1948, CSCA (Clubul Sportiv Central al Armatei), între 1948 și 1949, CCA București (Casa Centrală a Armatei), între 1950 si 1961, iar denumirea Clubul Sportiv al Armatei Steaua București a fost adoptată în 1961, pe scurt CSA Steaua București.
De-a lungul istoriei, sportivii clubului s-au aflat în permanență printre protagoniștii întrecerilor naționale și internaționale, cucerind numeroase medalii la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale și Europene, la cele mai prestigioase sporturi.
Prima secție a clubului a fost cea de fotbal care, după reorganizarea sistemului de disputare a campionatului, este admisă în prima divizie a țării, în urma disputării unor meciuri de baraj. În același an, 1947, se mai înființează încă 7 secții sportive: călărie, scrimă, tenis de câmp, box, volei, atletism și tir.
Fruntașul Florin Marinescu înscrie primul gol din istoria secției de fotbal, în etapa a treia a campionatului național, în partida CFR Timișoara – AS Armata (scor final 7-1).
Tenismenul Gheorghe Viziru devine campion al României, cucerind, astfel, primul titlu din istoria clubului. Alte două titluri de campion național sunt cucerite în 1947 de călăreții Valentin Fotescu (cu Radu Alb), la dresaj, și Mihai Măinescu (cu Mireasa), la obstacole.
Un an mai târziu, AS Armata se transformă în Clubul Sportiv Central al Armatei, iar atletul Dumitru Tălmaciu devine primul sportiv militar care doboară un record al României, în proba de 3.000 m.
În 1961, clubul își schimbă din nou denumirea, transformându-se din Casa Centrală a Armatei în Clubul Sportiv al Armatei, primind totodată și denumirea STEAUA – ajunsă astăzi celebră pe toate meridianele globului.
Unul dintre evenimente notabile din viața clubului Steaua s-a petrecut pe 9 aprilie 1974. La acea dată, în prezența a 30.000 de spectatori, a fost inaugurat stadionul de fotbal Steaua, din Complexul Ghencea. Stadionul a fost demolat în 2018 și înlocuit cu o arena ultra-modernă, ce va fi inaugurată anul acesta.De altfel, multe dintre sporturile clubului își desfășoară activitatea în Complexul Sportiv Ghencea.