Internshipul – ce înveți atunci când crezi că “nu înveți nimic”
Internshipul poate însemna și o experiență mai puțin reușită. Cel puțin așa evaluezi situația, când realitatea nu-ți întâlnește așteptările. Totuși, valoarea internshipurilor a crescut în ultimii ani, din mai multe puncte de vedere. Aici includem obligativitatea remunerării acestora prin adoptarea legii internshipului în 2018, a creșterii sumei minime de indemnizație din ianuarie 2021, dar mai ales, la evaluarea acestora ca vechime de muncă și experiență în domeniul ales. În companiile de software development sau industria hospitalieră spre exemplu, majoritatea internshipurile duc ulterior la angajare imediată. Dincolo de aspectele de pe “hârtie”, o experiența unui internship îți poate oferi lecții valoroase chiar și atunci când pare să-ți fi pierdut timpul.
Îți construiești relații noi
Poate munca efectivă nu se aliniază la standardele pe care ți le-ai dorit, poate simți că poți face ceva ce aduce mai multă valoare. Însă ceea ce poți învăța din simplul fapt de a te afla într-un mediu cu oameni noi, este să relaționezi cu aceștia. Să cunoști o dinamică diferită, să gestionezi comunicarea cu caractere diferite de al tău, să înveți să depășești propriile limite pentru a fi un om de echipă bun. Totodată, banalele conversații la cafea te pot ajuta să descoperi lucruri în comun cu cei din jur, ce te-ar putea ajuta în viitor. Un simplu contact îți poate aduce o colaborare sau recomandare pentru un job. Nu subestima importanța simplei relaționări într-un nou mediu. Soft skills sunt la fel de importante ca și hard skills.
Știi ce să NU faci
Dacă nu înveți ce ar trebui să faci, cu siguranță vei știi ce să NU faci. Iar aici intră atât aspecte de comunicare verbală în colectiv, de management, de abordare a unei probleme de lucru, de incluziune a oamenilor noi, de respectare a angajatului și multe altele. Când știi sau simți că un anumit comportament sau conduită nu este corect față de tine ca angajat, caută răspunsuri. În legi, la oameni avizați din domeniu, în articole care ți-ar putea răspunde. E posibil să ai de-a face cu o situație nepotrivită sau poți să descoperi că e doar lipsa de experiență de până atunci care te face să vezi situația așa. Uneori lecția poate fi pentru tine. Cert este că vei știi ce să nu faci în viitor.
Îți dai seama ce ți se potrivește
Suntem de cele mai multe ori hipnotizați doar aspectele bune expuse ale unei profesii, precum în deja clișeica exprimare “Instagram vs Reality”. Astfel, de multe ori ne orientăm spre un domeniu bazându-ne doar pe lucrurile pozitive oferite de o o profesie, fără să cunoaștem realitatea. Muncind efectiv într-un domeniu, trăim realmente efortul necesar pentru a obține rezultate și conștientizăm dacă activitatea ni se potrivește sau nu. De aceea în urma unui internship, poți să realizezi că îți dorești de fapt altceva. Dar fără a testa, nu ai fi aflat realitatea. Orice experiență te va ajuta să-ți descoperi punctele forte, punctele slabe, limitările și te va provoca să le dezvolți sau depășești.
Fii deschis la oportunități
Alege internshipuri care pot pune în valoare studiile tale, dar nu refuza să testezi și experiențe tangențiale sau complementare domeniului tău. Dacă-ți dorești o carieră în HR, de pildă, poți să o construiești având atât studii psihologice, de comunicare sau chiar drept. Informațiile dobândite din oricare dintre cele trei domenii se regăsesc în munca unui om de HR.
Dacă ești în căutarea unei astfel de oportunități, aplică la internshipul AROBS deschis pe departamentul HR în trei din orașele în care compania are birouri: Cluj-Napoca, Mureș și Suceava. Poți trimite Cv-ul la adresa [email protected] până la data de 6 septembrie. Vestea bună este că se adresează studenților în ani terminali, absolvenților, dar și celor activi deja în piața muncii.
Mai multe detalii despre procesul de aplicare găsești aici.
Business photo created by katemangostar – www.freepik.com