• Stirile, fotografiile și chiar faptele istorice ar putea fi generate sau manipulate folosind inteligența artificială.
  • Utilizatorii din mediul online ar trebui să devină mai suspicioși cu privire la ceea ce citesc, aud și văd pe internet.
  • Experți: Inteligența artificială va genera 90% din conținutul online până în 2026.
foto: pixabay.com/ro

„Nu credeți tot ce vedeți pe internet” este un sfat standard de multă vreme. Un nou raport al grupului european de aplicare a legii Europol susține că trebuie să intensificăm această vigilență, scrie www.vesti.ro

„Experții estimează că aproximativ 90% din conținutul online ar putea fi generat sintetic până în 2026”, avertizează raportul, adăugând că „știrile, fotografiile și chiar faptele istorice ar putea fi generate sau manipulate cu ajutorul inteligenței artificiale”. De asemenea, documentul prezice apariția unor medii sintetice în care conținutul este încredințat roboților de inteligență artificială și o amplificare a dezinformării pe internet.

După cum probabil că nu mai este nevoie să spunem: 90 % este o cifră destul de îngrijorătoare. Desigur, oamenii sunt deja obișnuiți – într-o anumită măsură – cu prezența roboților. Imaginile generate de inteligența artificială pornind de la un text tastat sunt, de asemenea, destul de populare. Dar viitorul apropiat prevestește schimbări mult mai drastice.

„Zilnic, oamenii au încredere în propria percepție, care le spune ce este real și ce nu este real”, se arată în raportul Europol. „Înregistrările auditive și vizuale ale unui eveniment sunt adesea tratate ca o relatare veridică a acestuia. Dar ce se întâmplă dacă aceste informații sunt generate în mod artificial. Va exista o epocă în care tehnologia va permite să se arate evenimente care nu s-au întâmplat niciodată, să se denatureze evenimente sau să se distorsioneze adevărul?”.

Crearea unei „media sintetice” în care conținutul este încredințat inteligenței artificiale se poate dovedi, de asemenea, mai ieftină decât crearea unor „fabrici de troli” de dezinformare și angajarea de jurnaliști care să scrie știri false.

Citeste mai multe stiri online AICI

Pe lângă aceasta, inteligența artificială oferă posibilitatea de a direcționa mai precis informațiile către diferite categorii de public. Noile capacități de generare de imagini, deepfake și dezvoltarea algoritmilor de învățare automată vor schimba cu siguranță internetul.

Source