Transportul de cereale este o parte importanta a industriei agricole și economiei globale.Cerealele sunt resurse de baza folosite in productia alimentara și are un rol necesar in asigurarea securitatii alimentare pentru intreaga populatie mondiala.

De ce este foarte importanta transportul de cereale si care sunt cel mai evidente motive care fac acest proces atat de important pentru intreaga planeta:

1.Satisfacerea cererii

Transportul eficient și rapid al cerealelor permite furnizare lor in intreaga lume,asigurand o astfel aprovizionare constanta in satisfacerea cererii alimentare.

2.Securitatea alimentara

Transportul de cereale contribuie la mentinerea stocurilor de alimente și la prevenirea penuriei. Prin intermediul acestui proces, cerealele pot fi transportate din zonele cu productie excendenta catre regiunile care au mare nevoie de ele, asigurandu-se astfel accesul la hrana pentru toate persoanele.

3.Economia globala

Comertul cu cereale genereaza venituri semnificative și stimuleaza intreaga economia globala. Transportarea acestor produse agricole faciliteaza schimbul comercial intre anumite tari și contribuie la crearea de locuri de munca și la dezvoltarea economica a tarilor.

4.Dezvoltarea rurala

Transportul eficient de cereale incurajeaza dezvoltarea in zonele rurale, in special in acele regiuni cu potential agricol foarte ridicat.Acest proces favorizeaza investitiile in infrastructura, creșterea productiei agricole și imbunatatirea nivelului de trai al comunitatilor din zona respectiva in care se efectueaza aceste investitii agricole.

5.Siguranta alimentara in timpul calamitatilor naturale

Atunci cand se produc calamitati naturale, cum este seceta ori indundatiile,transportul de cereale poate fi vital pentru a furniza alimente in zonele afectate și pentru a preveni o criza alimentara sau una sanitara potential grava.

6.Exporturile

Transportul eficiente de cereale permite marilor tari producatoare de cerereale sa exporte excedentele de productie, astfel generand venituri suplimentare și contribuind la balanta comerciala pozitiva a statului.

7.Industria alimentara și procesare

Cerealele transportate sunt utilizate in diverse procese de productie alimentara, contribuind la dezvoltarea și sustinerea industriei alimentare la nivel global.

8.Sustenabilitatea și impactul asupra mediului

Transportul de cereale poate fi optimizat la maxim pentru a minimiza impactul negativ asupra mediului. Utilizarea eficienta a mijloacelor de transport cereale,cum ar fi navele maritime sau trenurile, vor reduce emisiile de carbon și totodata promoveaza sustenabilitatea in lantul de aprovizionare alimentara.

Este esential sa recunoaștem și sa valorificam rolul cheie pe care il joaca transportul de cereale in societatea noastra și sa continuam sa imbunatatim procesele de productie/achizitie și sa investim in infrastructura aferenta pentru a garanta o aprovizionare alimentara adecvata și sustenabila pe termen lung.

Ponderea acestui tip de transport reprezinta o parte importanta din intreaga activitate globala de transport si poate varia in funtie de tara, regiune, sezon etc.

In multe tari transportul rutier este unul din cele mai folosite si eficiente mijloace de transport cereale de la ferme/depozite/silozuri catre porturi,fabrici de procesare sau alte destinatii locale sau internationale.

Fiind o modalitate accesibila,transportul rutier de cereale permite livrari rapide si directe intr-un timp scurt pentru a mentine calitatea si valoarea nutritionala ridicata.

In anumite zone sau regiuni cu o infrastructura rutiera mai slab dezvoltata sau daca distantele de transport sunt mai lungi,transportul rutier este inlocuit cu transportul naval sau prin intermediul cailor ferate.

Source