Trecerea la un tablou electric cu sigurante automate, schimbarea intrerupatoarelor si a prizelor si, de ce nu, devierea circuitului electric spre zonele unde este necesar acest lucru, acestea sunt doar cateva dintre ideile ce tin de reamenajare a casei.

Ca si intrerupatoarele, prizele reprezinta elementele care ne ajuta sa utilizam energia electrica, insa canalizata in vederea alimentarii unor anumite dispozitive.

Pentru ca este nevoie ca aceste prize sa deserveasca un numar din ce in ce mai mare de utilizatori, specialistii ne recomanda sa le alegem nu in functie de pret, ci in functie de performante si tehnologii, astfel incat siguranta noastra sa nu ne fie periclitata.

Cum alegi prizele?

In primul rand, nu achizitiona prizele de la magazine alimentare, din piata, sau din alte locuri nespecializate. Cauta magazine specializate in acest domeniu, cum este magazinul online DiversMarket.ro, unde vei gasi o gama mai larga de produse, din care le vei putea alege pe cele potrivite. In plus, vei putea apela cu incredere la sfatul comerciantului, care cunoaste produsele si iti poate da indicatii esentiale.

Nu cumpara produse foarte ieftine. De obicei acestea sunt de o calitate foarte slaba si vor trebui inlocuite in scurt timp. Acestea se pot defecta, sau deteriora repede, ceea ce va crea neplaceri suplimentare.

Prizele pot fi clasificate in functie de mai multe criterii:

In ceea ce priveste modul de conectare si tipul retelei electrice, exista prize monofazate, conectate la reteaua monofazata, casnica, 230Vac, 16A, sau prize trifazate, conectate la reteaua industrial trifazata 400Vac, si diferiti curenti precum 16A, 32A, 64A, etc.

Apoi, in functie de gradul de protectie, exista prize cu impamantare si prize fara impamantare. Pentru o mai multa siguranta, se recomanda folosirea prizelor cu impamantare. Aceasta reprezinta un mijloc de protectie, care diminueaza pericolul de electrocutare involuntara.

Totodata, in comert exista diferite modele, in functie de standardele folosite in diferite tari. In Romania cel mai des intalnit este standardul german. Mai exista standarde precum cel italian, britanic, francez, american, dar sunt destul de rar intalnite la noi in tara.

Prizele pot fi fabricate fie din ceramica, fie din polimeri. Ceramica a fost folosita in mod traditional la confectionarea acestora, dar in ultima perioada aceasta a fost aproape total inlocuita de polimeri rezistenti la foc. Aceste prize sunt mai recomandate, deoarece asigura o durata mai mare de viata aparatelor electrice.

Poti alege prize care vor fi aplicate pe perete, sau ingropate in tencuiala.

Prizele au si sisteme de fixare diferite, respectiv cu gheare, sau cu suruburi. Fata de prizele cu suruburi, cele cu gheare prezinta dezavantajul de a putea fi smulse din perete. Atunci cand scoti cablul aparatelor electrice, tine cu cealalta mana priza. Unele prize au ambele sisteme de fixare.

Locul in care va fi montata priza este foarte important. Pentru bai sau spatii cu umiditate crescuta, este recomandata achizitionarea unor prize contra umiditatii, special fabricate pentru astfel de conditii. Modelele cu specificatia IP 55 sunt cele mai indicate in astfel de situatii.

Daca doresti sa poti conecta doua aparate electrice la aceeasi priza, alege prize duble. Atat in cazul prizelor simple, cat si a celor duble, curentul maxim este de 16A. Prin urmare, daca alegi o priza dubla, asigura-te ca nu depasesti consumul de curent maxim admis.

Prizele sunt produse speciale, care trebuie alese atat in conformitate cu esteticul casei noastre, cat si cu dorintele si aspiratiile noastre in ceea ce priveste randamentul. De aceea este necesar sa ne documentam si abia mai apoi sa alegem din multitudinea de produse disponibile pe piata in acest moment.

Source