Fier de călcat
Cel mai bun fier de călcat cu aburi autonom elimină ,,ridurile” de pe haine printr-o combinație de căldură, presiune și abur, produsă de încălzirea rezervorului de apă integrat. Aburul este eliminat prin orificiile din talpă – o placă grea, netedă, plată, care intră în contact cu îmbrăcămintea.
Stație de călcat
Principala diferență dintre fierul de călcat și stația de călcat, constă în faptul că cea din urmă dispune de un rezervor pentru apă mare, separat, care funcționează cu baza aparatului. Fierul este conectat cu un furtun la rezervor și este mai mic în dimensiuni decât rezervorul de apă, care este masiv. Stațiile de călcat au de regulă un preț mai ridicat.
Cum să alegi modelul potrivit nevoilor tale
Dimensiuni și Greutate
Un fier de călcat cu aburi, cu rezervorul de apă încorporat, are dimensiuni mai mici. Pe când, o stație de călcat necesită mai mult spațiu atât în timpul utilizării, cât și pentru depozitare. Dacă veți opta pentru acest model, veți avea nevoie de o masă de călcat mare. Totuși, în comparație cu fierul obișnuit, stația are o greutate mai mică, datorită rezervorului încorporat în bază.
Astfel, dacă aveți suficient spațiu pentru depozitare, optați pentru o stație de călcat. Iar, dacă greutatea nu este o problemă, spațiul este limitat și călcați o cantitate mică de haine, un fier de călcat portabil este o alegere mai bună și mai economă.
Capacitatea rezervorului
Cu siguranță, aici, câștigătoarea este stația de călcat, care dispune de un rezervorul cu o capacitate de cca. 2 l, până la aproximativ 3 l, depășind cu mult fierul de călcat, care are rezervorul de 400 ml. Mai multă apă înseamnă un volum mai mare de abur și o cantitate mai mare de haine călcate, ceea ce se potrivește unei familii cu mai mulți membri.
Performanță
Cu o stație de călcat vei reuși să calci calitativ și rapid o cantitate foarte mare de haine, chiar și pe cele mai șifonate, datorită rezervorului mare de apă. Însă, acest lucru nu asigură eficiența întotdeauna.
Multe fiare de călcat cu abur emit o cantitate respectabilă de abur și includ o funcție de aruncare a aburului care ajută la relaxarea fibrelor și la îndepărtarea ,,ridurilor” încăpățânate. Există, desigur, excepții – o stație de călcat de înaltă calitate va depăși un fier de călcat ieftin și invers.
Timp de încălzire
Fierul de călcat necesită doar 50 de secunde, maxim 1 minut pentru a se încălzi, astfel procesul de călcare începe practic imediat.
Stația de aburi, din cauza rezervorului mare de apă, care poate conține și 2 l de apă, se încălzește până la 3 minute.
Preț
În general, stațiile de călcat sunt mai scumpe, unele dintre acestea ajung chiar până la 6000 de lei. Fiarele de călcat au un preț cu mult mai scăzut, cele mai scumpe nici nu ajung la 1500 de lei.
Care este cea mai bună opțiune?
Care este cel mai bun – un fier de călcat sau o stație de călcat? Adevărul este că nu există un răspuns corect. Alegerea corectă este fierul de călcat potrivit pentru tine și nevoile tale. Stațiile de abur costă, de obicei, mai mult, sunt mai mari, mai greoaie și rețin mai multă apă. Sunt cea mai bună alegere pentru călcarea în volum mare.
Fiarele de călcat cu abur sunt mai mici, un pic mai grele (în dependență de capacitatea rezervorului) și costă mai puțin. Sunt ideale pentru presarea de volum redus, spații mici și bugete mai mici.