Mesele noastre se bucură de prezenţa nobilă a unui vin bun, conferind un plus de valoare şi eleganţă meniurilor preferate. Însă drumul de la viţa-de-vie, până la structura finală a plăcuței licori, este lung, iar de calitatea materiei prime şi de respectarea tuturor etapelor, depinde nivelul la care se ridică vinul obţinut.
Odată cu trecerea timpului, oamenii au încercat să descopere cele mai bune tehnici de lucru, îmbinând tradiţia cu ştiinţa, pasiunea cu profesionalismul. Fiecare soi de struguri impune anumite tratamente, astfel că specialiştii în domeniul viticulturii nu ezită să îşi folosească toate cunoştinţele şi resursele pentru a obţine cele mai bune sortimente de vin.

Pentru ca un vin să se ridice la un nivel înalt de calitate, Crama Zoreşti – Dealu Mare acordă o atenţie cu totul specială procesului de recoltare a strugurilor. Vor fi selectaţi din viţa-de-vie, cei mai buni struguri, alegându-se doar ciorchinii ale căror boabe sunt bine coapte, sănătoase şi conforme caracteristicilor soiului respectiv.
Ulterior, urmează etapa bandei de sortare, acolo unde are loc procesul de desciorchinare, scopul acestuia fiind acela de a elimina riscul ca gustul puternic ierbos al ciorchinilor verzi să anuleze aroma fină şi delicată a bobului de strugure. Din acest punct, boabele atent alese vor porni către vasele în care va avea loc procesul de fermentare.

Fermentarea reprezintă procesul în care drojdiile transformă zaharurile conţinute în sucul obţinut din boabele de struguri, în alcool. Crama Zoreşti – Dealu Mare aplică proceduri diferite în atât pentru producția de  vin alb, cât şi pentru producția vinului roşu. Pentru vinurile albe, această etapă presupune doar fermentarea sucului obţinut din presarea  boabelor  de struguri. Obţinerea unui vin roşu, se va face prin intermediul unui proces mai complex, respectiv de macerare-fermentare, la care nu va fi supus doar sucul obţinut, ci şi boabele zdrobite, cu tot cu pieliţă. Doar astfel se vor obţine inconfundabilele arome şi culori.
Derularea acestui proces se va face în rezervoare din inox, acestea asigurând posibilitatea controlării permanente a temperaturii, astfel încât să se obţină un vin cu proprietăţi unice, fermenta la temperaturi scăzute.

Imediat ce se va termina procesul de fermentare, va urma limpezirea, o etapă asupra căreia nu se intervine, ci totul se va produce natural, folosindu-se forţa gravitaţională. În partea de jos a rezervoarelor, se vor depune treptat pulpa şi pieliţa boabelor de struguri, dar şi drojdiile care au fost pionii principali ai procesului de fermentare şi alte elemente componente ale strugurilor supuşi mecerării şi fermentării.
La Crama Zoreşti – Dealu Mare, această etapă variază în funcţie de soiurile de struguri şi de cantitatea acestora, putând dura câteva săptămâni. Imediat finalizată limpezirea, se va efectua tragerea vinului de pe depozitul  format din drojdie şi resturile fructelor,  filtrarea acestuia, urmând ca ulterior, băutura obţinută să pornească pe  drumul către îmbuteliere.
Întreg procesul este urmărit îndeaproape pentru a păstra atât calitatea vinurilor medaliate oferite de Crama Zorești – Dealu Mare, cât și optimizarea costurilor de producție pentru a rezulta un vin de calitate la prețuri accesibile pieței din România.


© Crama Zoreşti – Dealu Mare

Com. Vernești, Jud. Buzău
www.zoresti.ro; www.vinurizoresti.ro

Urmăriți-ne pe Facebook

Source