Tratamentul cu aparat dentar, necesar pentru îndreptarea dinților afectați de malocluzii sau alte probleme ortodontice, are o durată variabilă, care depinde de diverși factori individuali. Gravitatea problemei, tipul de aparat dentar utilizat, cooperarea pacientului și ritmul său propriu de recuperare sunt doar câțiva dintre factorii care pot fi determinați în stabilirea perioadei pentru care va fi necesară purtarea aparatului dentar.
Gravitatea situației determină durata tratamentului ortodontic
Complexitatea cazului (sau gravitatea problemei ortodontice) este unul dintre principalii factori care influențează durata tratamentului. De exemplu, corectarea unor probleme minore de aliniere poate dura doar câteva luni, în timp ce problemele mai complexe pot necesita tratamente ce se întind pe parcursul a doi sau chiar trei ani.
Tipul aparatului determină uneori durata tratamentului
Tipul de aparat ortodontic ales este, de asemenea, extrem de important în privința duratei de desfășurare a tratamentului. Aparatul metalic tradițional este adesea mai eficient decât opțiunile mai estetice, precum un aparat ceramic sau unul de tipul Invisalign, astfel că și durata tratamentului tinde să fie mai redusă în cazul utilizării sale. În general, tratamentele cu aparate metalice durează între 18 și 24 de luni. În contrast, aparatul ceramic, preferat de pacienții care doresc o opțiune mai puțin vizibilă, oferă aceleași beneficii ortodontice, dar durata tratamentului poate fi ușor mai lungă, lucru datorat fragilității aparatului ceramic și necesității efectuării mai multor ajustări.
Cooperarea pacientului
Fiecare tratament cu aparat ortodontic, indiferent de tipul de aparat dentar folosit, presupune efectuarea unor ajustări ale aparatului dentar, la intervale de timp bine stabilite. În cazul aparatelor detașabile de tipul Invisalign sau Spark, ajustările de realizează prin înlocuirea unui set de gutiere cu următorul set de gutiere. Nerespectarea perioadelor de timp la care se recomandă efectuarea ajustărilor duce la întârzierea tratamentului și implicit la mărirea duratei necesare pentru a obține rezultatele dorite.
Cum se desfășoară tratamentul ortodontic?
Tratamentul ortodontic presupune mai multe etape, fiecare etapă cu rolul său bine definit în obținerea succesului final al tratamentului. La fel ca în orice altă situație se impune tratament stomatologic de specialitate, se începe cu o evaluare a stării dinților, pentru stabilirea unui diagnostic. După evaluarea inițială, urmează etapa de planificare detaliată a tratamentului.
Montarea aparatului dentar reprezintă următorul pas ce trebuie parcurs. Procedura durează între una și două ore, în funcție de tipul de aparat dentar folosit. Procedura implică nu doar plasarea pe dinți a aparatului, ci și curățarea în prealabil a dinților. Pe parcursul tratamentului, pacientul trebuie să se prezinte la controale regulate pentru ajustări. Frecvența vizitelor de control este, în general, o dată la patru-șase săptămâni.