25 de brasoveni au fost evaluati, formati si atestati ca si asistenti maternali in cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Brasov, in cadrul proiectului „TEAM-UP Progres in calitatea ingrijirii alternative a copiilor- Cod SMIS 127 169“, beneficiar Autoritatea Nationala pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, Copii si Adoptie, la care institutia este partener. Dintre acestia, 20 au in prezent contract de munca activ in cadrul DGASPC Brasov.

Asistentul maternal profesionist este persoana fizica, atestata in conditiile legii de catre Comisia pentru Protectia Copilului (CPC), care asigura prin activitatea pe care o desfasoara la domiciliul sau cresterea, ingrijirea si educarea necesara dezvoltarii armonioase a copiilor pe care ii primeste in plasament. Pentru a fi atestata ca  asistent maternal profesionist, o persoana trebuie sa indeplineasca o serie de conditii minime, cum ar fi: disponibilitate si capacitate de a primi in plasament unul sau doi copii, sa nu aiba copii in ingrijire mai mici de 3 ani, sa dispuna  de spatiu care sa acopere necesitatile de odihna si de educatie ale membrilor familiei si ale copilului/copiilor primiti in plasament, sa aiba venituri suficiente pentru a asigura un trai decent intregii familii, sa aiba o stare de sanatate buna, sa aibao experienta anterioara cu proprii copii sau experienta in ocrotirea altor copii, batrani, bolnavi, persoane cu nevoi speciale (incadrate in grad de handicap) si sa aiba domiciliul pe raza judetului Brasov.

NU poate fi atestata ca asistent maternal profesionist persoana carea suferit o condamnare prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru savarsirea cu intentie a unei infractiuni, parintele decazut din drepturile parintesti sau cel al carui copil a fost declarat abandonat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, persoana care sufera de boli cronice transmisibile, si nici persoana care este ruda cu copilul pe care ar trebui sa il primeasca in plasament sau care are copii sau rude pana la gradul IV pentru care instanta sau CPC a luat o masura de ocrotire.

Strategia pe termen mediu si lung a DGASPC Brasov vizeaza dezvoltarea si completarea retelei de asistenti maternali, astfel incat copii care sunt sau intra in sistemul de protectie institutionalizat sa fie directionati in principal spre asistenti maternali. Din aceste considerente, institutia continua procesul de selectie in vederea atestarii si angajarii de persoane dornice de a profesa ca asistenti maternali profesionisti, fiind cautate in special persoane care au disponibilitatea si calitatile necesare pentru a lucra cu copii cu dizabilitati.

Precizam faptul ca la acest moment DGASPC Brasov are in organigrama 163 de posturi de asistenti maternali, din care sunt vacante 75, un numar de … copii fiind aflati in plasament la asistenti maternali.

Informatii suplimentare referitoare la derularea procesului de selectie se pot obtine la Serviciul Management de Caz Alternative Familiale, la numarul de telefon 0729.499317 sau prin email, la [email protected].

Source