Lipsa solutiilor clare privind depozitarea deseurilor si erorile grave din administrarea actualelor gropi de gunoi au dus la cautarea unor noi solutii.
Consiliul Judetean Ilfov a vazut o astfel de solutie in implementarea unui nou “Sistem de Management Integrat al Deseurilor din judet”, insa inca din faza de initiativa, acest proiect se dovedeste a fi unul controversat.
Noul Sistem de Management integrat al deseurilor, construita la 300 de metri de zona rezidentiala si doar 800 de metri de Arcuda, statie de Tratare si Producere a Apei Potabile
Planurile de administrare a deseurilor gandite de CJ Ilfov sunt conturate in jurul unui teren de 86.900 mp din comuna Ciorogarla, ce urmeaza a fi achizitionat de la un cunoscut sportiv. Uriasa problema descoperita de locuitorii Ciorogarlei si de cei ai localitatilor invecinate este data de pozitia acestui teren:
La 300 de metri de zona rezidentiala a localitatii Joita;
La 200 de metri de albia raului Ciorogarla;
La mai putin de 1 km de statia de tratare a apei potabile Arcuda, care alimenteaza Bucurestiul cu 650 000 m3 de apa pe zi, proveniti din raul Dambovita.
O distanta atat de mica intre locul in care sunt depozitate deseurile si locul din care locuitorii capitalei se alimenteaza cu apa poate da nastere unor probleme grave. Indiferent cat de eficient ar fi noul Sistem de Management al Deseurilor, simple erori umane pot duce la poluarea panzei freatice, care este legata de bazinul raurilor Dambovita si Ciorogarla sau la poluare olfactiva resimtita in zona.
Pe langa aceste probleme, locuitorii comunelor din imediata apropiere a noului Sistem de Management al Deseurilor ar putea avea de suferit din cauza poluarii fonice si a aglomeratiei create de autovehiculele care transporta deseurile.
Arcuda, un paradis verde, cu o biodiversitate foarte bogata
Conform Hotnews, in 2012-2013 a fost efectuat un amplu studiu asupra diversitatii biologice din perimetrul statiei Arcuda, concluziile fiind cat se poate de clare:
“Rezultatele acestui studiu au dezvaluit o diversitate remarcabila a florei (354 de taxoni), a vegetatiei (10 tipuri de comunitati vegetale) si a faunei (108 taxoni), din toate acestea detasandu-se speciile cu valoare conservativa. Pe o suprafata de 136 de hectare, Arcuda adaposteste galerii de salcie si de plop, vegetatie acvatica submersa si emersa, vegetatie higrofila, pajisti intinse, plantatii de salcam, livezi de pomi fructiferi, orhidee rare, plante acvatice carnivore, ferigi unice, reptile si amfibieni.
Astfel, in zona Statiei Arcuda pot fi intalnite elemente naturale cu valoare conservativa pentru patrimoniul national si European: 6 specii de plante (Directiva Habitate, Lista Rosie a Romaniei) dintre care 2 plante European protejate (Marsilea quadrifolia – Trifoi cu patru foi, Typha minima – Papura), 4 plante protejate la nivel national (Abies alba – Brad, Platanthera bifolia – Stupinita, Utricularia vulgaris – Otratel, Veronica catenata – Soparlita), 19 specii de pasari (Directiva Pasari, Cartea Rosie a Vertebratelor din Romania), 8 specii de amfibieni si reptile (Directiva Habitate) mai exact 3 specii de amfibieni (Rana ridibunda – Broasca mare de lac, Rana esculenta – Broasca mica de lac, Rana dalmatina – Broasca rosie de padure) si 5 specii de reptile (Emys orbicularis – Broasca testoasa de apa, Podacris tauricus – Soparla de iarba, Lacerta agilis – Soparla cenusie, Lacerta viridis, Natrix natrix – Sarpe de casa) si nu in ultimul rand 3 tipuri de habitate (Directiva Habitate -Reteaua Europeana de Arii Protejate: Natura 2000). Cel mai important moment pentru conservarea biodiversitatii existente la Arcuda l-a reprezentat mutarea in toamna 2013 a exemplarelor de Typha minima (planta European protejata), numita popular papura, din zona filtrelor vechi, in zona de la capatul predecantorului” – Informatii preluate de pehttps://www.hotnews.ro/stiri-mediu-19685868-arcuda-paradis-biodiversitatii.htm
Cetatenii comunei Ciorogarla si cetatenii comunei Joita, hotarati sa ia atitudine impotriva deseurilor
Locuitorii celor doua comune sunt hotarati sa opreasca proiectul, avand in vedere viciile grave de legalitate si temeinicire a hotararii luate de CJ. In acest sens au demarat procedurile judiciare legale impotriva hotararii CJ Ilfov. De asemenea, exista si o petitie publica pe care o poate semna orice cetatean roman: https://www.petitieonline.com/impotriva_unei_staii_de_tratarecolectare_a_deeurilor_in_ciotogarla