Fierul este important pentru corpul uman si apare in mod natural. Cu toate acestea, o concentratie mare de fier in apa potabila poate fi daunatoare. Din acest motiv, au fost stabilite valori limita. Dar cum sa elimini fierul din apa? Birm este un material filtrant granulat, mai exact un deferizator pentru indepartarea fierului dizolvat si/sau manganului din depozitele de apa bruta.

Deferizatorul Birm actioneaza ca un catalizator insolubil care promoveaza reactia dintre oxigenul dizolvat si componentele de fier si mangan din apa. Fierul este de obicei prezent in apele subterane intr-o forma bivalenta si nu poate fi filtrat.

Ca un bun catalizator, Birm accelereaza oxidarea fierului divalent in trivalent, care este apoi retinut in filtru sub forma de fulgi de fier insolubil. Birm nu este supus consumului si nu este necesara utilizarea de substante chimice. Costurile de operare se limiteaza la spalarea obisnuita din contra, pentru a indeparta depozitele de fier si mangan.

Cat de eficient este un deferizator Birm?

O conditie prealabila pentru indepartarea cu succes a fierului si manganului este un continut de oxigen de cel putin 15% din continutul de fier. De asemenea, apa bruta trebuie sa fie lipsita de ulei si hidrogen sulfurat. O valoare a pH-ului de cel putin 6,5 este necesara pentru indepartarea fierului si de cel putin 8 pentru demanganizare.

Daca fierul si manganul sunt indepartate in acelasi timp, valoarea pH-ului nu trebuie sa fie peste 8,5, altfel se pot forma complexe de fier care nu pot fi filtrate. Clorul are un efect negativ asupra capacitatii lui Birm si poate distruge suprafata catalitica.

Citeste si: Deferizator – elimina fierul, rugina si manganul din apa rapid si usor

Cu un deferizator Birm nu este necesara regenerarea, nu folosesti substante chimice, ai costuri de functionare reduse, o durata lunga de viata a produsului, este un material foarte usor si ofera separare foarte buna a fierului.

Cum ajunge fierul in apa de baut?

Fierul apare foarte rar ca mineral in natura, fiind mult mai frecvent in compusi. Apa de izvor, dar si apa de ploaie, trece prin multe straturi diferite, inclusiv straturi de roca, pana cand este in cele din urma folosita ca apa potabila. Aici, diferite minerale precum fierul sunt dizolvate in apa. Dar substanta poate fi dizolvata si in apa potabila prin conducte vechi de apa, unele fiind chiar din fier.

Cand are sens sa folosesti un deferizator impotriva fierului?

De cat fier are nevoie organismul in fiecare zi nu poate fi determinat foarte usor. Acest lucru nu depinde doar de varsta si sex. Femeile insarcinate, de exemplu, au un necesar mai mare de fier. Conform Ordonantei privind apa potabila, concentratia de fier din apa de la robinet nu trebuie sa depaseasca 0,2 miligrame pe litru.

De regula, insa, concentratia in apa potabila este cu mult sub limita legala. Daca corpul uman are nevoie de fier, de ce exista o limita? Fierul se acumuleaza in tevi, facandu-le sa se ingusteze. Bacteriile capata un habitat mai bun si se inmultesc.

In plus, un aport ridicat de fier poate provoca si anumite boli prin acumularea in ficat. Poate duce la afectarea organelor, boala tuberculoza si, eventual, boala Alzheimer si Parkinson atunci cand depunerea de fier are loc in creier.

Source