Cei mai multi dintre noi isi pot aminti cu usurinta televizorul alb-negru fara telecomanda si cu antena montata pe bloc. Era un spectacol de cartier repetitiv, tolerat de fistecare. Dumnezeul mass-media statea intr-o antena de aluminiu mesterita dintr-un cablu electric, o furculita de argint sau un lighean in toata regula.

   Mi-amintesc ca orice seara minunata in fata ecranului insemna diviziunea muncii in familie. Sotul sus, pe bloc, nevasta, jumatate peste fereastra, tipand din toti rarunchii: Staaai… stai asa! Nu e bine… Inapoi… Mai la dreapta… ASAAA! Nuuu… Nu miscaaa!

   Cat despre Telecomanda TV, aceasta ajunge in Romania la mai bine de 35 de ani de la introducerea ei pe piata americana in 1950. Telecomanda, de altfel, nu prea se facea necesara pentru cele doua canale de televiziune din Romania comunista. Astazi insa, suntem suficient incadrati unui standard de viata care implica comoditatile acestei jucarii inteligente. Tolaniti pe canapea, cu telecomanda in mana intr-un fel de jupanie moderna a lumii, luam aceasta cutiuta cu butoane ca pe un dat, fie ea anexa la televizorul achizitionat, fie la abonamentul de televiziune prin cablu. Nici nu se mai poate altfel!

   Totusi primele telecomenzi n-au fost deloc ceea ce vedem astazi, nici din punct de vedere tehnic, nici in ceea ce priveste aspectul. Unele dintre primele telecomenzi pot fi de nerecunoscut petru noi.

  • Iata mai jos, de exemplu, cum arata prima Telecomanda TV!

Telecomanda VINTAGE "LAZY BONES"

Nu-i asa ca nu ai fi zis ca este o telecomanda?

Si totusi este o telecomanda cu fir Lazy-bonnes, realizata in 1950 de inginerii de la Zenith. Aceasta companie de radio intra in televiziune cam la sfarsitul anilor 40 si, cu toate ca mai tarziu va fi inglobata de LG, are un rol de pionierat in realizarea telecomenzilor. Lazy-bonnes era insa o telecomanda greoaie datorita firului care o insotea.

Motivatia, mai putin cunoscuta, dar deosebit de interesanta in realizarea telecomenzilor TV, este legata de Eugene Mc Donald care avea o aversiune nestapanita fata de de reclamele comerciale din acea vreme. El isi provoaca atunci inginerii la o solutie rapida de a evita reclamele atat de plictisitoare si enervante.

  • Eugene Polley realizeaza prima telecomanda wirless in 1955

telecomanda wirless Eugene Polley

Telecomanda Flash-matic seamana in buna masura cu o lanterna. Ea foloseste un fascicol de lumina si patru celule fotoelectrice plasate pe ecran. Dar pentru ca acestea nu prea fac diferenta dintre fascicolul emis si lumina zilei se creau destule probleme in comenzi accidentale venite pur si simplu de la soare.

  • Prima telecomanda cu adevarat practica apartine inginerul Robert Adler de la Zenith si folosea ultrasunetele

Prima telecomanda cu ultrasunete

Space Command apare in 1956. Ea intra cu 9 milioane de exemplare pe piata, stabilizand-o pentru un sfert de secol.

In anii 80 televizoarele care integreaza imagine si teletex vor schimba din nou soarta telecomenzilor.

  • Telecomenzile in infrarosu.

Telecomanda cu Infrarosu

Telecomenzile IR folosesc o dioda emitatoare de lumina (LED). Impulsurile de lumina in infrarosu formeaza un model unic pentru fiecare buton, care este decodat de receptorul conceput pe sIstem binar. Impulsurile de lumina emise se transmit in linie dreapta si au avantajul de a nu penetreaza peretii, cu riscul implicat de a genera comenzi altor aparate.

  • Mai multe aparate casnice – Telecomanda universala

In casele oamenilor sunt din ce in ce mai multe aparate casnice care trebuiau controlate de la distanta. Philips lanseaza in 1985 telecomanda universala, care evolueaza treptat in telecomanda de tip home theater sau home cinema, capabile sa controleze diferitele dispozitive: televizoare, tastaturi, boxe, touchscreens, tablete, camere video, aer conditionat, diverse inchideri sau deschideri… De aici mai este un pas pana la Hub-urile inteligente, care se pot controla totul prin intermediul telefonului mobil.

Telecomanda universala

  • Alte tipuri de telecomenzi.

# Telecomenzile cu Bluetooth sunt telecomenzi care folosesc o anumita banda de radiofrecventa si sunt caracterizate de o mare flexibilitate, mobilitate si stabilitate. Ele pot trece prin pereti, un avantaj pentru un spatiu casnic, dar care implica un cod specific.

# Telecomenzile cu tehnologie Freespace au fost realizate la Hillcrest in anul 2006

Telecomenzile cu tehnologie Freespace

  Loop pointer nu mai este de fapt o telecomanda in sens clasic, are de fapt un dispozitiv care ajuta la interpretarea gesturilor celui care o utilizeaza si care controleaza astfel televizorul sau orice alt aparat casnic.

# Telecomanda cu comanda vocala dupa cum vedeti se simplifica, caci este de o mare complexitate softul sau.

Telecomanda cu comanda vocala

Care va fi urmatorul pas?

Locuinta inteligenta, probabil. Televizoarele TCL Roku iau déjà in calcul o matrice de microfoane cu camp indepartat.

Pana atunci Telecomenzi oline va asteapta pentru o deservire de specialitate.

O telecomanda potrivita va va oferi in mod cert confortul de care aveti nevoie!

Source