Pentru a separa adevărul de impostură, am discutat cu dr. Alexandra Dacios-Dumitrescu, medic specialist dermatologie care oferă consultații în clinicile Doctor SKiN din București, despre cauzele căderii părului dar și despre tratamentele cu eficiență clinică dovedită.
Căderea părului are etiologie multifactorială: se poate datora fie eredității, schimbărilor și dezechilibrelor hormonale, condițiilor medicale, nutriției deficitare sau poate fi un proces normal, care se instalează odată cu înaintarea în vârstă. Oricine își poate pierde părul de pe cap, însă o astfel de situație este mult mai frecventă în cazul bărbaților. Deși sunt foarte mulți domni de vârste diferite în jur fără păr, există alternative de tratament pentru creșterea părului, cu rezultate promițătoare și de lungă durată.
Calviția se referă, în mod obișnuit, la pierderea excesivă a părului de pe scalp. Când vine vorba despre cauzele căderii părului, ereditatea și îmbătrânirea sunt cele mai frecvente motive. Unii aleg să poarte pălării, eșarfe sau chiar peruci, în timp ce alte persoane optează pentru tratamente pentru căderea părului, șampoane și alte produse care stimulează creșterea sau diferite terapii și intervenții, precum implantul de păr, pentru a opri și masca pierderea podoabei capilare.
Care sunt semnele și simptomele căderii părului?
Înainte de a urma un tratament pentru căderea părului, este necesar să discuți cu medicul despre cauze și despre opțiunile pe care le ai pentru a-ți redobândi podoaba capilară. Pierderea părului poate să apără brusc sau progresiv și poate să afecteze doar scalpul sau întregul corp. Semnele și simptomele cele mai frecvente includ: subțierea treptată în partea superioară a capului, mai exact pe linia părului, în creștetul capului și zona coroanei, puncte circulare de calviție sau petice plasate neregulat, fire fragile și cu tendințe de subțiere, care cad cu ușurință în momentul perierii părului ori descuamarea pielii de pe scalp. Toate duc la căderea părului și chiar pierderea completă a acestuia, în funcție de cât de avansată este problema capilară cu care te confrunți.
Când trebuie să consulți un medic?
Dacă ești îngrijorat(ă) în ceea ce privește căderea părului, este foarte important să consulți un medic specialist dermatolog, în vederea stabilirii unui tratament potrivit pentru stoparea căderii și restabilirea creșterii părului. Cei mai mulți apelează prea târziu la medic sau deseori niciodată. Cu cât tratamentul căderii părului este început mai devreme, cu atât șansele de succes cresc în mod exponențial. De exemplu, femeile care se confruntă cu o retragere a liniei părului (alopecie fibroasă frontală) trebuie să discute urgent cu medicul în ceea ce privește un tratament precoce, rapid, pentru a evita calviția.
Nu aștepta, de asemenea, dacă observi căderea bruscă, în smocuri, a părului, mult mai multă decât în mod obișnuit. În loc să pierzi timpul încercând leacuri băbești sau tratamente care doar promit, dar care nu-ți ajută părul cu nimic, o vizită la medicul dermatolog te poate scuti de bani risipiți și de experimente eșuate.
Care sunt cauzele căderii părului?
Căderea părului este normală, cât timp se încadrează în anumite limite.
Ar trebui să știi că zilnic pierdem între 50 și 100 de fire de păr. Poate părea mult, dar reprezintă o cantitate nesemnificativă, întrucât avem aproximativ o sută de mii de fire de păr în cap. Căderea patologică apare atunci când părul ori nu mai crește, ori crește extrem de încet, organismul nefiind capabil să înlocuiască firele deja căzute. De obicei, căderea părului este în strânsă legătură cu unul sau mai mulți dintre următorii factori, cu mențiunea că uneori poate indica chiar și o afecțiune sistemică, ce trebuie diagnosticată specific:
▪ Antecedente familiare (ereditatea) – este, poate, cea mai frecventă cauză a căderii părului, și se instalează de cele mai multe ori odată cu înaintarea în vârstă;
▪ Modificări hormonale și afecțiuni medicale – o varietate de afecțiuni și evenimente din viață pot provoca pierderea permanentă sau temporară a părului, inclusiv modificările hormonale din timpul sarcinii, post-partum, menopauza și problemele tiroidiene. Printre afecțiunile medicale se numără și alopecia areata, infecții ale scalpului sau o tulburare psihică numită tricotilomanie;
▪ Medicamente și suplimente – căderea părului poate fi un efect secundar al administrării anumitor medicamente (cele pentru cancer, artrită, depresie, gută, hipertensiune arterială și probleme cardiace);
▪ Radioterapie – radioterapia reprezintă o metodă terapeutică utilizată în terapia cancerului, care are printre efecte secundare pierderea părului;
▪ Evenimente stresante și factori cognitivi – rezistența părului poate fi grav afectată în urma anumitor evenimente stresante, a șocurilor fizice și emoționale;
▪ Coafarea frecventă și tratamentele agresive cu părul – aranjarea părului in coafuri foarte strânse, de tip coadă de cal sau coc, dar și tratamentele care stresează firul de păr (utilizarea unei cantități mari de substanțe chimice, produse sintetice) provoacă un anumit tip de cădere a părului numit „alopecie de tracțiune”. Tratamentele chimice pot, de asemenea, să afecteze firele de păr, cum ar fi tratamentele de tip permanent, de încrețire sau îndreptare a părului, extensiile, decolorările sau decapajul etc. Acestea sunt doar câteva dintre cele mai întâlnite cauze ale căderii normale și patologice a părului și din acest motiv este indicată vizita la medicul dermatolog, pentru a stabili exact cauza din spatele problemei și soluțiile potrivite pentru aceasta.
Tratamente pentru căderea părului
Există o serie de tratamente pentru căderea părului, precum cele medicamentoase cu minoxidil și finasteridă sau injecții cu corticosteroizi, prescrise de către medic, însă nu se cunosc suficiente lucruri despre alte opțiuni de tratament, precum terapia PRP sau terapia Vampir.
PRP sau tratamentul cu plasmă bogată în trombocite sau plasmă condiționată autologă nu este un remediu propriu-zis pentru orice tip de alopecie, ci un tratament care ajută la încetinirea progresiei căderii părului și care, în același timp, promovează și stimulează creșterea firelor noi de păr.
Este cea mai practică și eficientă alternativă de tratament pentru creșterea părului, cu rate de succes foarte ridicate. Conform studiilor, injecțiile cu PRP, la nivelul scalpului declanșează creșterea naturală a părului și mențin acest proces prin creșterea aportului de sânge (așadar, de nutrienți) către foliculul de păr. Fără îndoială, tratamentul cu PRP previne și încetinește căderea părului, însă ai nevoie de mai multe sesiuni de PRP pentru a ajunge la rezultatul dorit. Terapia Vampir restabilește capacitatea de regenerare a foliculilor de păr, iar după mai multe sesiuni de tratament, efectul se consolidează și se menține permanent.
Terapia PRP oferă cele mai bune rezultate și datorită faptului că este un tratament 100% BIO, fără efecte secundare nocive asupra sănătății, deoarece se folosește de sângele tău, ceea ce reduce la zero orice intoleranță sau potențială reacție alergică. Nu întâmplător, după orice intervenție de implant de păr sunt necesare între 4 și 6 ședințe de PRP, pentru a sprijini succesul implantului.
Dacă ai auzit că tratamentul cu PRP sau terapia Vampir este foarte dureros, trebuie să știi că depinde foarte mult de echipamentul de centrifugare folosit, de tehnica de injectare și de alte aspecte, precum spray-ul anestezic utilizat. La Doctor SKiN, terapia Vampir nu doare nici la nivelul scalpului, nici al feței.
Procedura este suportabilă și de către cele mai sensibile persoane, deoarece injecțiile la nivelul scalpului se fac folosind un spray anestezic de răcire la nivel local, care atenuează semnificativ durerea. Tratamentul în sine este cel mai puțin dureros și datorită tehnicii de centrifugare și de injectare.
În plus, prețul pentru un pachet complet de ședințe de PRP la Doctor SKiN este cel mai bun din piață la acest moment!
Dacă îți cade părul ori ți se pare că niciun tratament nu mai funcționează, vino la o evaluare gratuită la Doctor SKiN!
Programează-te sunând la +40310051015 sau pe [email protected].