Cultivarea lalelelor in ghivece, este o solutie ideala pentru a oferi o atmosfera placuta in spatii interioare sau exterioare, acolo unde nu este posibila plantarea direct in sol.

Inainte de a incepe plantarea bulbilor de lalea, acestia trebuiesc verificati pentru a se depista orice fel de boala sau deteriorare. Cei buni pentru plantare sunt cei fermi (tari) si acoperiti de tunica pergamentoasa de culoare maro.

Plantarea bulbilor se face toamna din septembrie pana in noiembrie, pentru a le oferi suficient timp sa inradacineze pana la venirea inghetului.

Ghivecele in care urmeaza sa fie plantati bulbii, trebuie sa aiba dimensiuni raportate la marimea lor.

Este important ca ghivecele sa aiba mai multe orificii pe partea de jos si un strat de nisip sau pietris. Plantele cu bulbi crescute in ghivece, au nevoie de un drenaj foarte bun.

Ghivecele se aleg in functie de marimea bulbilor, astfel incat deasupra stratului de drenaj si sub bulb sa existe 6-7 cm de substrat.

Cum se planteaza bulbii de lalele in ghivece?

Inainte de fi plantati, bulbii de lalele trebuiesc introdusi intr-o solutie de permanganat de potasiu, timp de 30-40 de minute.

Pamanatul in care vor fi plantati trebuie sa fie un pamant bogat in substante nutritive de calitate, afanat si bine drenat.

Nu este recomandat solul luat din gradina. 

Un amestec in parti egale de pamant de frunze, turba, humus de padure, perlit si nisip. Acest  amestec este optim pentru dezvoltarea plantelor crescute in ghivece. In acest amestec poate fi adaugat si un ingrasamant cu eliberare prelungita sau granulat.

Bulbii de lalele se planteaza la o adancime de 15-18 cm. Ei se aseaza pe cei 6-7 cm de substrat, se rotesc putin pentru a intra in contact direct cu solul, se apasa, apoi se completeaza cu pamant pana ramane 1 cm de bulb neacoperit.

Se preseaza substratul din jurul bulbilor cu degetele, apoi se uda.

Cum se face udarea bulbilor?

Udarea bulbilor dupa plantare, se face cu o cantitate suficienta de apa, astfel incat sa curga prin gaurile de drenaj. Este recomandat ca farfurioara de sub ghiveci sa fie luata. Apa care ramane in farfurie si o umiditate ridicata a substratului, poate conduce la putrezirea bulbilor.

Dupa ce bulbii au fost plantati, ghivecele se depoziteaza intr-un loc intunecos si rece. Se lasa timp de 8-12 saptamini, la temperaturi de 2-4*C, pentru a simula temperaturile joase de iarna. In aceasta perioada ghivecele trebuiesc verificate, pentru ca substratul sa nu se usuce in totalitate.

Cand se scot ghivecele din spatiile intunecoase?

Cand bulbii incep sa incolteasca, se scot ghivecele si se amplaseaza in locuri bine luminate si calduroase cu o temperatura de 18*C – 20*C. 

Temperaturile prea ridicate de peste 23*C, determina cresterea rapida a acestora si alungirea lor.

O data ce plantele au rasarit, udarea se face cu regularitate, astfel incat substratul sa fie reavan si nu ud. O umiditate excesiva conduce la aparitia bolilor.

Dupa trecerea florilor, udarea continua pana cand frunzele ingalbenesc si mor.

Atunci cand frunzele au ingalbenit si s-au uscat, se goleste ghiveciul, bulbii se curata si se pun la uscat. Se depoziteaza in spatii racoroase si uscate, ca in toamna urmatoare sa poate fi din nou plantati.

De retinut: O inflorire slaba in primul an dupa plantare, poate fi cauzata de adancimea prea mare a bulbilor, de o intarziere a plantarii lor sau putrezirea acestora in sol datorita excesului de apa.

Daca inflorirea are loc doar in primul an si pe urma nu, cauza ar putea fi inlaturarea frunzelor inainte ca acestea sa fie suficient de ingalbenite si uscate.

Source