Experţii în domeniu sfătuiesc ca alegerea să se facă în funcţie de caracteristicile fiecărui tip de material corelate cu întrebuinţările. Aşadar, se va ţine cont de durabilitate, gradul de conductivitate termică, dilatare sau de coroziune.

Durabilitatea materialelor este diferită, astfel că dacă ţevile din cupru pot rezista lejer peste 50 de ani, cele din pexal sau PPR pot ajunge până la 50 de ani, dar nu vor depăşi acest interval de timp.

Fiecare material are avantajele și dezavantajele sale

Dacă se ţine cont de conductivitatea termică, atât de necesară în special în cazul încălzirii prin pardoseală, se va opta pentru ţevi din cupru sau din PEX, pentru că, după cum se ştie, sunt mai eficiente din punct de vedere al transmiterii căldurii în contextul unor diferenţe de temperatură. Din acest punct de vedere, unii proprietari mai pot considera oportună şi alegerea de ţevi şi fitinguri PPR, pentru că, tocmai datorită coeficientului scăzut de conductivitate termică, va fi preîntâmpinat condensul şi neplăcerile care vin odată cu el, precum mucegaiul sau desprinderea tencuielii.

În ceea ce priveşte transportul apei, în general specialiştii spun că toate materialele sunt la fel de indicate şi de eficiente, neexistând dezavantaje în ceea ce priveşte influenţa asupra calităţii. Spre exemplu, cuprul are proprietăţi bacteriostatice adică împiedică dezvoltarea bacteriilor, fiind o alternativă sigură pentru circuitul apei potabile.

Din punct de vedere al confortului, se pot alege țevi PPR, producătorii menţionând ca avantaj izolarea fonică. Adică, în cazul trecerii lichidului prin ele, nu se produce un zgomot sesizabil, chiar şi în cazul vitezelor mari de curgere. Ţevile realizate din acest tip de material sunt uşoare şi din acest motiv sunt şi facil de manevrat sau de depozitat.

În ceea ce priveşte dilatarea, un alt aspect de luat în considerare pentru cumpărători, cele din PPR se dilată cel mai mult. Astfel că se recomanda în cazul acestora ca ţeava să fie îngropată în porţiunile de trecere, împreună cu o protecţie (burete sau spumă).

Cuprul, folosit încă din Antichitate în transportul apei

Pe de altă parte, cuprul este un material foarte bun, care și-a dovedit calitățile de-a lungul timpului. El se foloseşte încă din Antichitate pentru transportul apei, datorită proprietăţilor sale: este maleabil, este un bun conductor, are rezistenţă foarte bună la temperaturi mari şi, foarte important, nu este coroziv, astfel că este ideal pentru sistemele de încălzire prin calorifere. Totodată, cuprul este rezistent la șocurile mecanice, dar are ca dezavantaje prețul mai mare față de celelalte tipuri de țevi și zgomotul mai ridicat.

Pentru mai multe produse vizitati Technova.ro

Source