Ce este mucegaiul?
Mucegaiul este o ciupercă care se dezvoltă în zonele cu umiditate ridicată. Se poate dezvolta atât în interiorul, cât și în exteriorul casei dumneavoastră.
Sporii de mucegai pătrund în locuința dumneavoastră prin aer, dar și prin sistemele de încălzire și de ventilație.
Locurile în care este cel mai probabil să se dezvolte mucegaiul sunt în bucătărie, baie și balcon.
Dar dacă aveți probleme de infiltrare a apei din exterior sau din interiorul casei, atunci mucegaiul se poate dezvolta și în alte părți ale locuinței dumneavoastră.
Mucegaiul crește și pe suprafețele din lemn. Acesta poate descompune vopselele sau adezivii în timp, motiv pentru care uneori găsiți mucegai pe pereții casei dumneavoastră.
Cum apare mucegaiul?
Există trei factori principali care contribuie la apariția mucegaiului: umezeala, căldura și lipsa de izolație.
Un mediu cald și umed este deosebit de propice dezvoltării mucegaiului, mai ales în timpul lunilor reci, când există o diferență mare de temperatură între interior și exterior.
Formarea condensului poate apărea atunci când există o izolație inadecvată a pereților, care va bloca transferul de umiditate din interior spre exterior.
Infiltrarea apei poate fi, de asemenea, o problemă dacă hidroizolația este realizată cu materiale de calitate slabă.
Metode de prevenție a mucegaiului
-Puteți folosi un dezumidificator pentru a ține sub control umiditatea din locuința dumneavoastră. Este important să faceți acest lucru, deoarece menținerea umidității la un nivel sigur ajută la protejarea sănătății dumneavoastră. Nivelul optim de umiditate este între 40% și 60%. Gasiti un top cu cele mai bune dezumidificatoare pe www.dezumidificatorcamera.ro
-Puteți împrospăta aerul și elimina rapid umezeala din locuința dvs. deschizând ferestrele din fiecare cameră de două ori pe zi, timp de 5-10 minute. Asigurați-vă că deschideți ferestrele complet și nu doar că le înclinați. Acest lucru va permite un flux de aer cât mai mare. Dacă nu puteți deschide toate ferestrele, deschideți cel puțin cât mai multe posibil.
-Reduceți umiditatea din baie lăsând fereastra deschisă după fiecare duș sau baie. În cazul în care baia nu are ventilație directă cu o fereastră, instalați un ventilator pentru a ventila baia și a elimina vaporii de după baie.
-Lăsarea luminii aprinse în baie va ajuta la descurajarea creșterii mucegaiului. Aprindeți lumina timp de câteva minute după fiecare duș, până când baia este complet aerisită.
-Pentru a curăța mucegaiul, folosiți o cârpă moale și umedă sau ștergeți suprafețele cu o cârpă înmuiată într-o soluție de două plicuri de bicarbonat diluat într-un litru de apă. Dacă cârpa este uscată, toți sporii de mucegai se răspândesc în aer și se depun în altă parte.
-Pentru a curăța bucătăria, trebuie să ștergeți aragazul și pereții din jurul acestuia. Dacă există stropi de grăsime sau detergent pe pereți, acesta poate fi un loc în care va crește mucegaiul. De asemenea, ar trebui să aruncați orice alimente care au depășit data limită de expirare.
Soluții din comerț pentru mucegai
Dacă nu vrei să folosești soluții naturale, îți vom spune ce să faci ca să scapi de mucegaiul negru din casă.
În primul rând, poți folosi soluții antimucegai. Veți găsi multe produse care sunt destinate băilor, betonului, lemnului sau hainelor. Nu trebuie decât să mergeți la un magazin specializat în produse pentru casă și veți găsi unul în cel mai scurt timp.