Hemoroizii sunt o afecțiune frecvent întâlnită la majoritatea categoriilor de pacienți. Aceștia reprezintă venele inflamate, asemănătoare venelor varicoase, de la nivelul anusului și a rectului inferior. Există mai multe metode de a trata hemoroizii care nu implică intervenții chirurgicale. Recuperarea după tratamentele minim invazive este, de obicei, rapidă și eficientă. Citește în articolul de mai jos care sunt metodele de tratament pentru hemoroizi ce nu implică internare, durere sau tăieturi.
Scleroterapia
Scleroterapia este un tratament minim invaziv pentru hemoroizi care implică injectarea unei soluții chimice în jurul hemoroizilor. Este utilizată în general pentru hemoroizii interni de gradul 1 și 2 și reprezintă o soluție de tratament hemoroizi interni care sangereaza. Soluția chimică injectată ajută ca hemoroizii să se micșoreze treptat.
Nu este necesară anestezia, iar tratamentul durează între 5 și 10 minute. De obicei, se pot trata 2-3 hemoroizi într-o singură ședință. După injectare, este posibil să resimți o ușoară durere, însoțită de o mică sângerare în zona afectată. Aceste simptome sunt temporare și pot fi gestionate cu analgezice obișnuite. Este recomandat să eviți exercițiile fizice după procedură.
Coagularea cu infraroșu
Fotocoagularea hemoroizilor este o altă metodă neinvazivă de a trata hemoroizii, în principal pe cei de gradul 1 sau 2. Medicul proctolog folosește un dispozitiv care emite un fascicul de lumină infraroșie. Căldura generată de acest fascicul cicatrizează țesuturile, blocând fluxul de sânge către hemoroid. Astfel, hemoroidul dispare, iar cicatricea formată în canalul anal împiedică umflarea venelor din acea zonă. Într-o sesiune se poate trata doar un singur hemoroid. Celelalte vor fi tratate după 10-14 zile.
Procedura durează aproximativ 10 minute și poate provoca o ușoară senzație de căldură și disconfort. Se recomandă evitarea exercițiilor fizice după procedură.
Pentru o abordare profesionistă asupra hemoroizilor, ia legătura cu cel mai bun medic proctolog Bucuresti.
Ligaturarea cu benzi elastice (RBL)
Ligaturarea cu benzi elastice este o metodă eficientă pentru tratarea hemoroizilor interni, în general pentru cei de gradul 2 și 3. Această tehnică presupune aplicarea unor benzi elastice în jurul hemoroizilor pentru a opri circulația sanguină. Se pot face una sau mai multe ligaturi într-o singură ședință.
Simptomele de după procedură includ sângerări ușoare, durere și disconfort. Acestea sunt însă minore și pot fi gestionate cu analgezice.
Radiofrecvența
Radiofrecvența este o tehnică modernă minim invazivă care utilizează unde radio de frecvență înaltă pentru a exciza și coagula țesuturile. Radiofrecvența generează căldură, care coagulează țesutul hemoroizilor. Astfel, hemoroizii se micșorează și treptat pot dispărea complet.
Radiofrecvența previne recidivarea hemoroizilor și ajută la menținerea structurii interne a canalului anal. În plus, coagularea prin radiofrecvență poate întări mușchiul sfincterian, îmbunătățind astfel incontinență fecală.
Disconfortul postoperator este minim și există un risc redus de complicații. Sângerările pot fi gestionate foarte eficient.