Atacurile de panică sunt experiențe intense din punct de vedere emoțional. Pot fi destul de copleșitoare și de multe ori, înfricoșătoare. Dacă experimentezi atacuri de panică, știi cât de terifiant poate fi sentimentul brusc de frică intensă, însoțit de simptome fizice precum palpitații, dificultăți de respirație și amețeli. Înțelegerea cauzelor și identificarea strategiilor eficiente de gestionare pot face o diferență semnificativă în viața ta. Așadar, citește în continuare și află din acest articol cele mai eficiente metode prin care să faci atacurile de panică istorie, iar tu să te bucuri de o viață împlinită. 

Terapia cognitiv-comportamentală

Fie că ne dăm seama sau nu, atacurile de panică se manifestă cu un motiv. Uneori, identificarea acestuia poate fi dificilă, chiar imposibilă. Însă, este important a-l determina, deoarece cunoașterea lui reprezintă primul pas spre reducerea și ameliorarea acestora.

Identificarea cauzelor unui atac de panică reprezintă un proces amplu, care presupune aplicarea anumitor metode, precum cele din terapia cognitiv-comportamentală. Această formă de terapie este singura studiată ale cărei beneficii au fost dovedite prin studii clinice. Așadar, primul pas spre ameliorarea disconfortului dat de atacurile de panică este să mergi la un cabinet psiholog in Bucuresti sau în orașul în care locuiești. Aici, ești ghidat și sprijinit pentru a-ți găsi resursele interioare necesare pentru depășirea provocărilor cu care te confrunți.

Tehnicile de respirație

Respirația profundă și controlată ajută la calmarea rapidă a corpului și a minții. Există numeroase variante de exerciții de respirație din care poți alege. Unul dintre cele mai simple exerciții presupune:

  • inspir timp de 4 secunde;
  • pauză pentru 4 secunde;
  • expir pentru 4 secunde;
  • pauză pentru 4 secunde.

Exercițiul îl poți repeta de mai multe ori, până simți că devii mai calm. De obicei, sunt necesare câteva cicluri de respirație pentru a vedea efectele sale.

Metodele de relaxare

Relaxarea este inamicul atacurilor de panica. În funcție de preferințele tale, poți opta pentru mai multe variante, precum:

  • meditația;
  • exercițiile de mindfulness;
  • yoga;
  • imageria dirijată.

O altă tehnică utilă pentru ameliorarea rapidă a disconfortului dat de atacul de panică este focalizarea pe prezent. Acest exercițiu constă în a numi 5 mirosuri, culori, obiecte, sunete din jurul tău. Concentrarea atenției asupra altor lucruri te ajută să reduci considerabil intensitatea simptomelor atacului de panică.

Stilul de viață

Stilul de viață are un impact semnificativ asupra stării de sănătate fizice și mintale. Astfel, adoptarea unui stil de viață echilibrat contribuie la reducerea atacurilor de panică. Printre îmbunătățirile pe care le poți aduce în viața ta se află:

  • respectarea unui program de somn;
  • optarea pentru o dietă bogată în nutrienți;
  • activitatea fizică regulată;
  • evitarea consumului de cafea, alcool sau alimente bogate în zahăr.

Atacurile de panică pot afecta sever calitatea vieții unei persoane. Dacă și tu te confrunți cu aceste experiențe, amintește-ți că nu ești singur în această luptă. Există o multitudine de metode și strategii pentru gestionarea acestora. Poate nu le cunoști acum, dar cu ajutorul potrivit vei deprinde abilități optime pentru a le depăși. Vorbește cu un psiholog și învață de la acesta ce metode sunt eficiente pentru reducerea numărului și a intensității episoadelor de panică. 

Sursa foto: Unsplash