Procedurile proctologice, fie că sunt invazive sau mai complexe, necesită o pregătire atentă pentru a obține rezultatele dorite și o bună recuperare. Unul dintre aspectele principale ale pregătirii este reprezentat de ajustările dietei. Ceea ce mâncați în timpul tratamentului și înainte de proceduri va avea un impact major asupra digestiei și tranzitului. Prin urmare, este important să vă pregătiți atent dieta alimentară pentru a reduce presiunea pe zona rectală înainte de o procedură proctologică, dar și după.

De ce dieta alimentară contează înainte de o procedură proctologică

Atunci când ați primit diagnostic hemoroizi, medicul vă va explica despre importanța dietei înainte de procedura proctologică pe care urmează să o faceți. Iată cum vă ajută dieta:

  • previne constipația
  • reduce balonarea și gazele
  • asigură un tract digestiv curat
  • facilitează mișcările line ale bolului alimentar în tractul digestiv.

Ce să consumați înainte de o procedură proctologică

Un regim alimentar hemoroizi presupune consumul anumitor alimente care să vă ajute să vă recuperați după procedură și să nu puneți presiune pe zona rectală. Printre alimentele principale recomandate de medic înainte de o procedură proctologică se numără alimentele cu conținut ridicat de fibre. Ovăzul, bananele, mere fără coajă, morcovi sau zucchini sunt câteva dintre alimentele care sunt bogate în fibre și care pot fi consumate înainte de o procedură proctologică.

Hidratarea este și ea foarte importantă înainte de o procedură proctologică. Pentru a avea un tranzit normal și a evita constipația, este recomandat să consumați cel puțin 2 litri de apă pe zi. Pentru a vă hidrata în mod corespunzător puteți consuma apă, ceaiuri din plante, apă de cocos sau supă clară. Este recomandat să evitați băuturile carbogazoase, sucurile cu zahăr sau băuturile cu cofeină. Acestea pot contribui la balonare și deshidratare.

Proteinele curate vă pot ajuta la vindecare și recuperare. Aceasta ajută la repararea țesuturilor și la susținerea funcției organismului de organizare. Cele mai bune surse de proteine includ pieptul de pui fără piele, curcanul, peștele alb, tofu sau ouăle fierte moi. Chiar dacă sursele de proteină sunt variate, este recomandat ca înainte de o procedură proctologică să evitați să consumați carne roșie, prăjeli sau carne procesată. Acestea sunt greu de digerat și pot contribui la apariția constipației.

Grăsimile sănătoase susțin sistemul digetiv. Acestea ajută bolul alimentar să se digere și să aveți un tranzit natural. Pe de altă parte, grăsimile saturate pot încetini digestia și nu au efectul așteptat. Cele mai bune surse de grăsimi sănătoase sunt cele din avocado, ulei de măsline sau nuci. Semințele de in sau de chia sunt și ele recomandate pentru grăsimile lor sănătoase. Pentru pregătirea penru o procedură proctologică este recomandat să evitați consumul de unt, sosuri pe bază de smântână lichidă sau mâncăruri procesate sau fast food. Acestea pot provoca iritarea colonului și la încetinirea digestiei.

Pentru a avea o bună experiență în urma unei proceduri proctologice, este important să începeți prin a vă asculta corpul și a identifica mâncărurile care vă produc disconfort. De asemenea, sfatul medicului este foarte important. Acesta vă va recomandat să prioritizați odihna și hidratarea pentru a avea o recuperare cât mai rapidă și fără disconfort.