Aproape toți părinții adoră să-și vadă copiii purtând bijuterii delicate, ce le pun în valoare puritatea și inocența. În ciuda faptului că, până nu demult, accesoriile pentru cei mici erau considerate o adevărată extravaganță, în prezent piesele dedicate acestora au devenit un must-have. Micile domnișoare poartă cercei încă de la naștere, iar băieții au și ei parte adesea de cadouri sub formă de brățară sau lănțișor. Totuși, oricât de moderne și populare ar fi, bijuteriile pentru copii trebuie alese cu mare grijă. Componentele sunt ușor de ingerat, sistemul de închidere poate să nu prezinte siguranță, iar materialele le pot provoca micuților alergii sau iritații. Descoperă mai departe ce aspecte sunt importante atunci când cumperi bijuterii pentru copii.
Ține cont de tipul bijuteriilor
Primul lucru pe care trebuie să-l iei în considerare atunci când vrei să le iei accesorii celor mici ține de tipul produselor. Practic, este esențial să-ți îndrepți atenția către modele de bijuterii pentru copii, special concepute pentru aceștia și să nu cumperi piese de la secțiunea pentru adulți. De ce? Pentru că, de exemplu, un lănțișor prea lung poate conduce la riscul de sufocare accidentală. Bijuteriile pentru copii nu trebuie să fie deranjante sau greu de purtat, ci trebuie să le permită micuților să se joace în voie și să se miște liber, fără să se simtă inconfortabil.
Ia în considerare materialul din care sunt realizate
Chiar dacă optezi pentru colecții dedicate copiilor, ai grijă să alegi și un material natural, care nu prezintă riscul de a genera iritații sau alergii. De regulă, accesoriile fabricate din aur, platină ori argint sunt de departe cele mai sigure pentru cei mici. Materialele precum nichelul, cuprul, cromul, plumbul, cadmiul sau aliajele de metale prețioase cu nichel pot fi dăunătoarea organismului fragil al celor mici. Pielea copiilor este mult mai sensibilă decât a adulților, ceea ce înseamnă că poate absorbi foarte repede substanțele periculoase. În plus, materialele alergene, deși folosite în combinație cu aurul sau argintul, pot crea iritații ori alte neplăceri.
Verifică sistemul de prindere al bijuteriilor
Atunci când cumperi diverse podoabe pentru copii trebuie să acorzi o atenție sporită sistemului de prindere. Este important ca încuietoarea să nu se desfacă ușor, pentru că există riscul pierderii bijuteriilor. Mai mult, sistemul de prindere trebuie să fie sigur și să nu le provoace răni copiilor. De pildă, în cazul cerceilor pentru bebeluși sau fetițe este indicat sistemul de prindere cu filet, care evită înțeparea accidentală. Brățările ori lănțișoarele nu trebuie să fie foarte strânse, pentru că pot împiedica circulația sângelui, dar nici să se închidă superficial deoarece se pot desface cu ușurință.
Alege accesorii potrivite pentru vârsta și sexul copiilor
Vârsta este unul dintre criteriile importante de care trebuie să ții cont la alegerea bijuteriilor. Dacă brățările sunt perfecte pentru orice vârstă, iar cerceii foarte căutați în rândul fetițelor, inclusiv cele nou-născute, lănțișoarele sau inelele sunt recomandate copiilor ceva mai mari. De asemenea, trebuie avut în vedere și sexul copiilor pentru că sunt accesorii care au un design special pentru micile domnișoare și culori pe măsură, care nu ar fi potrivite și pentru băieți.
Ai grijă la dimensiunea bijuteriilor
În mod normal, accesoriile ideale pentru copii sunt mici, compacte, confortabile și ușor de purtat. Pe lângă faptul că există riscul accidentării sau deteriorării bijuteriilor, piesele care nu au o dimensiune adecvată sunt inestetice și deranjante pentru copii.
Bijuteriile pot reprezenta o amintire neprețuită pentru cei mici. Însă, când vine vorba de achiziționarea anumitor accesorii destinate copiilor părinții trebuie să fie foarte precauți. Pe lângă modelul ales, este important să se acorde atenție și altor detalii semnificative, care pot face diferența între o bijuterie potrivită din punct de vedere estetic și calitativ și una care le poate dăuna copiilor.