Orice defecțiune a unei unități de hard disk poate duce la deteriorarea și pierderea tuturor informațiilor stocate pe aceasta. Cu toate acestea, chiar și o astfel de situație catastrofală nu este fără speranță. În unele cazuri, utilizatorul poate repara un hard disk și recupera o parte sau toate datele de pe un hard disk deteriorat sau nefuncțional.

În ce caz ai nevoie de recuperare de date HDD?

Cea mai mare parte din dispozitivele de stocare a datelor folosite acum este reprezentată de hard disk-uri. Din modul în care sunt făcute, acestea sunt cele mai vulnerabile în fața pierderilor de date.

Când știi că este cazul să optezi pentru o recuperare date HDD?

  1. Atunci când comportamentul utilizatorilor defectează ceva (reprezintă cea mai mare parte din cauzele care duc la pierderea datelor);
  2. Diverse atacuri ale virușilor informatici;
  3. O manipulare greșită a informației (clonare, suprascriere, reinstalare eronată a sistemului de operare și altele);
  4. Din cauza defectării fizice, fluctuații de tensiune sau supraîncălzire;
  5. Atunci când viteza de lucru și capacitatea de stocare sunt diferite, etc.

Cum poți recupera datele HDD?

Poți recupera datele doar la un service laptop. O recuperare date HDD se face doar de către un personal calificat. În niciun caz nu trebuie sa încerci să o faci singur acasă pentru că sigur îl vei deteriora mai tare și nu vei mai putea recupera datele.

Așadar, recuperarea datelor nu este o operațiune ușoară pe care să o înfăptuiești acasă. Partea bună în schimb e că poți, în cele mai multe cazuri, să recuperezi datele în proporție de 100%.

Aceasta implică o abordare atât tehnică cât și științifică pentru a recupera toate datele și informațiile care au fost pierdute din cauza unui accident fizic sau electronic al computerului, din cauza unor viruși informatici sau defecțiuni logice ale partițiilor hard disk-ului.

Cum poți evita pierderea datelor?

Sunt câteva metode prin care să te asiguri că nu vei pierde datele. Acestea implică:

  • Să utilizezi software-ul anti-virus și să-l actualizezi în mod regulat;
  • Să practici întreținerea discului prin curățarea fișierelor temporare, fișierele neutilizate și defragmentarea discului din când în când;
  • Stocarea copiilor importante de rezervă în altă parte;
  • Să elimini programele inutile

Este bine de reținut faptul că recuperarea datelor este o treabă sofisticată și se efectuează doar de specialiști în domeniu pentru o recuperare completă. Dispozitivele electronice sunt, fără îndoială, indispensabile în activitățile cotidiene, fie că sunt utilizate pentru relaxare, studiu sau lucru, conțin informaţii valoroase, fapt pentru care întreţinerea corectă a acestora devine o sarcină importantă. Pe lângă servicii de recuperare a datelor de pe hard, poţi opta şi pentru o curăţare profesională. Aşa şansele de defectare din pricina acumulărilor de praf sunt minimizate. 

Source