În ultima vreme, se vorbește tot mai mult despre eficiența și utilitatea ușilor antifoc, unele dintre elemente pasive de protecție la incendiu. Așa cum bine știm cu toții, focul distruge vieți și generează tragedii uriașe. Din acest motiv, este important ca fiecare persoană să se asigure că spațiul în care locuiește și cel unde își desfășoară activitatea profesională sunt complet sigure și echipate corespunzător, pentru a face față oricărei situații.

Proprietățile extraordinare ale unei uși antifoc se datorează construcției inovatoare, materialelor de înaltă calitate, precum și garniturilor termoexpandabile ce garantează o etanșeitate riguroasă. Însă, cum funcționează o ușă care are capacitatea de a rezista în fața flăcărilor? Iată câteva detalii care te vor ajuta să înțelegi acest sistem:

Ce este o ușă antifoc?

Considerată un mod eficient de a te proteja de incendii, ușa antifoc este realizată din materiale incombustibile, care pot întârzia sau preveni extinderea focului din zona afectată în altă parte a unei clădiri. Aceasta diferă de produsele clasice încă de la procesul de fabricație pentru că, de la materialele folosite pentru realizarea sa și până la finisaje, toate contribuie la calitatea înaltă a produsului final.

Întreaga structură a unei uși antifoc este concepută să reziste în cazul unui incendiu. Astfel, aceasta poate fi dotată cu accesorii concepute să treacă testul în fața flăcărilor precum mânere, broască antipanică pentru uși de evacuare, amortizoare cu autoînchidere sau praguri antifoc.

O astfel de ușă este gândită și proiectată cu maximă rigurozitate, are o construcție ermetică și etanșează complet zona de trecere. Cele mai multe modele de uși antifoc sunt fabricate din tablă galvanizată, iar în interior au un material termoizolant. Totodată, există și produse rezistente la incendii realizate din lemn sau sticlă groasă.

Cum funcționează o ușă antifoc?

Principalul rol al unei asemenea uși este legat de evacuarea rapidă și în siguranță a persoanelor aflate în pericol. În cazul declanșării unui incendiu, ușa antifoc va împiedica flăcările să se extindă spre incintele alăturate pentru o anumită perioadă, în funcție de rezistența la foc a elementelor instalate. De obicei, o ușă poate oferi protecție în fața focului timp de 30, 45, 60, 90 sau 120 de minute.

În general, foaia de ușă antifoc are o grosime de până la 60 mm și miez tip fagure izolator. Toate accesoriile de feronerie sunt concepute pentru a rezista la foc, iar pe margini există lamele intumescente care se dilată în cazul unor temperaturi extrem de ridicate. Aceste garnituri termoexpandabile joacă un rol crucial în performanța și calitatea ușilor antifoc pentru că, atunci când sunt supuse căldurii, se dilată și sigilează spațiul dintre marginea ușii și cadru. Prin urmare, este stopată propagarea incendiului și, în același timp, împiedicată pătrunderea fumului, căldurii și gazelor toxice emanate în procesul de ardere.

Care sunt caracteristicile unei uși antifoc?

Fără îndoială, utilitatea acestui produs este de necontestat în orice tip de clădire. Ușa antifoc înseamnă mai multă siguranță și securitate și protecție maximă în fața flăcărilor. Descoperă mai departe principalele caracteristici ale unei uși rezistente la incendii:

Este realizată din materiale incombustibile și beneficiază de un nucleu solid;

Poate întârzia sau preveni răspândirea flăcărilor;

Are caracter reversibil, adică poate fi modificat sensul de deschidere;

Se poate monta în orice tip de spațiu, public, industrial, comercial sau rezidențial;

Accesoriile ușii antifoc sunt concepute să reziste în fața flăcărilor;

Îndeplinește toate normele de siguranță și este agrementată la nivel european;

Se găsește în diferite variante, ușă antifoc cu un canat, ușă antifoc cu două canate, ușă chepeng, ușă antifoc secțională sau culisantă;

Persoanele care vor un design aparte pot opta pentru vopsirea în diverse culori sau acoperirea ușii cu folie PVC;

Lamelele intumescente contribuie la o montare foarte etanșă;

Se poate comanda și în funcție de anumite cerințe speciale, de exemplu în dimensiuni atipice ori variante vitrate.

Ușa antifoc este una dintre cele mai avansate și apreciate modalități de protecție la incendii. Pentru un număr mare de clădiri, de la instituții publice și până la restaurante și diferite localuri, ușa ignifugă reprezintă o cerință obligatorie, însă, și pentru alte tipuri de structuri aduce numeroase beneficii și siguranță sporită.

Source