Sa incepi o afacere nu este deloc usor mai ales daca nu ai deloc experienta in ceea ce priveste formalitatile si toata birocratia. Mai mult de atat este posibil sa ai nevoie de ajutor in acest sens, fie de la o companie ca se ocupa cu infiintarea de firme, fie de la un asociat. Avand in vedere acest ultim aspect este nevoie de o perioada de gandire si de analiza pentru a vedea daca abordarea afacerii necesita o astfel de colaborare.

Daca te afli in situatia in care nu stii ce varianta sa alegi pentru a incepe un business in domeniul dorit, daca sa fii pe cont propriu sau sa faci un parteneriat cu un asociat sau mai multi, vezi mai jos cateva avantaje si dezavantaje care te pot ajuta in luarea deciziei:

Afacere detinuta de un actionar unic

Unul dintre cele mai importante avantaje pe care le poti avea daca vrei sa iti deschizi singur un business se refera la faptul ca iei singur deciziile, fara sa fii obligat sa tii cont si de parerea celorlalti asociati. In acelasi timp toate profiturile ulterioare vor fi in totalitate ale tale si alegi singur daca vrei sa le reinvestesti ori sa le folosesti in scop personal. In plus, un business pe cont propriu este o alegere buna atunci cand vrei sa eviti stresul generat de posibilele neintelegeri cu asociatul sau cu asociatii tai.

Ca si dezavantaje, primul si cel mai important consta in faptul ca trebuie sa ai de unul singur capital pentru a demara afacerea si pentru a face investitii. Pot exista si situatii in care ai nevoie de indrumare si de ajutor, iar un asociat care poate are mai multa experienta in afaceri poate sa te ajute in acest sens. Un alt dezavantaj se refera la faptul ca timpul tau liber este mai limitat decat daca te-ai afla in situatia sa imparti sarcinile cu un asociat.

Afacere detinuta in colaborare cu mai multi asociati

In cazul in care te gandesti la posibilitatea de a incepe o afacere cu asociati, unul dintre cele mai bune avantaje se refera la faptul ca este mult mai usor sa ai capitalul necesar. Faptul ca ai mai multi oameni in echipa poate aduce un plus de valoare companiei, pentru ca fiecare poate avea cunostinte solide intr-un anumit domeniu precum resurse umane, financiar sau promovare si puteti aduce succes companiei impreuna.

Ca si dezavantaje, asocierea cu unul sau mai multi parteneri intr-o afacere poate atrage discutii si decizii greu de luat. Fiecare poate sa aiba propria idee pe care vrea sa o puna in practica. Cat despre partea financiara, atunci cand nu esti singurul asociat va trebui sa imparti profitul si cu ceilalti parteneri de afacere.

Ca si concluzie este bine sa analizeze toate avantajele si dezavantajele pe care le poti avea in ambele situatii, ca asociat unic sau impreuna cu mai multi asociati. Daca alegi sa pornesti singur la drum trebuie sa fii pregatit pentru toate situatiile si provocarile iar daca alegi sa mergi pe acest drum cu un asociat, alege partenerul cel mai bun care se implica in decizii, dispune de capital si cu care poti sa ajungi la un consens in ceea ce priveste deciziile.

Source