Prin urmare, este important să organizăm alimentația diversificată în așa fel încât să-i furnizăm micuțului toți nutrienții. Însă acest lucru nu înseamnă că bebelușul poate mânca orice. Trebuie să ne asigurăm că toate alimentele introduse în dieta acestuia nu prezintă niciun risc pentru sănătate. Iată cum alegi cea mai bună mâncare pentru bebelușul tău.
1. Optează pentru alimente cât mai naturale
Alimentația bebelușului trebuie să fie cât mai simplă și mai naturală. Este recomandat să prepari în casă toate mesele bebelușului – piureurile de fructe și legume, supele de legume, piureurile cu cereale pentru bebeluși, cu brânză de vacă sau carne mărunțită. Bineînțeles, fiecare tip de aliment se introduce progresiv, conform vârstei bebelușului. Ca regulă generală, se începe cu legumele, apoi cu fructe și cereale. Astfel, după testarea toleranței digestive a alimentelor, dieta acestuia trebuie să fie variată și echilibrată.
Ce să ai în vedere pentru a-i asigura bebelușului o alimentație cât mai naturală:
Prepară în casă brânză calcică, folosind lapte de vacă.
Prepară iaurtul în casă.
Optează pentru fructe și legume în starea cât mai naturală. Dacă ai o grădină proprie care nu este stropită cu pesticide, poți utiliza legumele și fructele din grădina ta. Dacă nu ai o grădină proprie, o alegere bună este să optezi pentru legumele și fructele în varianta bio.
Este indicat ca ouăle și carnea să provină din gospodăria proprie sau de la furnizori locali de încredere.
2. Evită unele alimente până la 3 ani
O serie de alimente nu trebuie introduse în alimentația copilului până la vârsta de 3 ani. Unele alimente prezintă risc de aspirație și sufocare, altele sunt procesate industrial, conțin aditivi și nu au un conținut nutrițional adecvat.
Alimente de evitat până la vârsta de 3 ani:
Alimente procesate: dulciuri, prăjituri, sucuri, energizante, snacksuri, produse fast-food, bomboane, prăjituri, brânză topită.
Alimente cu risc de aspirație: nuci și alune, semințe, fructe cu sâmburi, bomboane, cartofi prăjiți, pește cu oase.
Alimente grase: prăjeli, mezeluri, cârnați.
3. Evită alimentele cu potențial alergenic până la 1 an
Până la 1 an, unele alimente pot provoca reacții alergice bebelușilor. Deși acestea sunt sănătoase în mod normal, ele trebuie evitate până la această vârstă.
Alimente cu potențial alergenic:
Albușul de ou – oul trebuie fiert tare, albușul se îndepărtează și se administrează doar gălbenușul.
Kiwi
Fragi
Căpșuni
Zmeură
Țelina crudă
De asemenea, se recomandă ca mazărea, fasolea boabe și varza să nu fie administrate până la 2 ani. Deși nu sunt alergenice, acestea pot provoca flatulență și disconfort abdominal.
4. Nu adăuga coloranți, condimente, sare sau zahăr în mâncarea bebelușului
În mâncarea bebelușului nu se adaugă sub nicio formă zahăr, condimente, coloranți sau sare. Chiar dacă ne dorim ca mâncarea să fie gustoasă, adăugarea acestor ingrediente nu este indicată. Mâncarea este gustoasă în mod natural, datorită aromelor naturale.
5. Ia în considerare produsele bio pentru bebeluși
Atunci când ești pe fugă sau mergeți în călătorii, prepararea mâncării pentru bebeluș poate fi lăsată pe planul doi. În acest caz, poți opta pentru mâncarea gata preparată pentru bebeluși, disponibilă în comerț. Însă nu este recomandat orice produs. Optează pentru produsele din gama bio destinate bebelușilor (piureuri de fructe sau de legume bio), cum ar fi mâncarea bio pentru bebeluși de la Obio. Acestea nu conțin aditivi artificiali (cum ar fi arome, coloranți sau conservanți). Citește cu atenție informațiile de pe ambalaj atunci când alegi mâncarea din comerț destinată bebelușilor și asigură-te că ingredientele sunt naturale.
Prin urmare, mâncarea bebelușului trebuie să fie cât mai simplă și mai naturală. Nu uita că administrarea de lapte matern sau formule de lapte conform vârstei se face până la vârsta de 2 ani sau chiar mai târziu.