Care e rolul unui motoreductor și cum îl alegi pe cel potrivit?
Asemenea fiecărei ramuri ale vieții noastre, tehnologiile industriale sunt și ele în plină dezvoltare și schimbare. Industria modernă are din ce în ce mai multe necesități, printre care se află și nevoia echipamentelor și a accesoriilor care să asigure atât performanță, cât și posibilitatea de minimizare a costurilor.
Motoreductoarele sunt reductoare pe care au fost cuplate direct motoarele electrice, având rolul de a transforma puterea electrică în putere mecanică. Este un echipament versatil, care este apreciat pentru durabilitatea și performanța acestora. Află mai jos câte tipuri de motoreductoare sunt disponibile pe piață și după ce criterii trebuie să te orientezi pentru a-l alege pe cel potrivit nevoilor tale.
Clasificarea și componența motoreductoarelor
Clasificarea motoreductoarelor este împărțită în funcție tipului de aplicare a transmisiei cu angrenaje. Acestea sunt:
- motoreductoare cu axe paralele;
- motoreductoare melcate echipate;
- motoreductoare conice;
- motoreductoare planetare;
- angrenaje elicoidale.
Un motoreductor este constituit dintr-un motor electric și un reductor, care împreună formează lanțul cinematic. Atunci când se proiectează un motoreductor, sunt luați în considerare o serie de factori precum: asamblări, cuplaje, legări cu rulmenti, angrenaje ș.a.m.d.
Așadar, principalele componente ale unui motoreductor sunt următoarele:
- roți dințate;
- arbori;
- carcasă;
- etanșări;
- elemente de asamblare precum (șuruburi, piulițe, capace, rulmenți);
- lubrifiant (element foarte important pentru funcționalitatea proiectată);
- elemente de asigurare a lubrifierii sau sistem de răcire și recirculare a lubrifiantului.
Cum alegem motoreductorul potrivit?
Atunci când suntem în căutare de motoreductoare, este indicat să ținem cont de câțiva parametri pentru a face alegerea potrivită. O parte dintre acești parametri sunt enunțați mai jos:
- puterea și turația de ieșire;
- raportul de transmisie necesar;
- poziția arborilor de la mașina de lucru și cea motoare;
- forța axială și radială pe arborele de ieșire;
- restricții de funcționare, de montaj sau de gabarit;
- restricții precum: cote de montaj sau existența cuplajelor;
- fixarea reductorului.
Utilizarea motoreductoarelor permite modificarea vitezei de rotație și a cuplului în sine. Așadar, este un element în care merită investit, mai ales în cadrul sectoarelor industriale unde cifra de afaceri și amploarea puterii sunt importante. Totodată, dimensiunile mici ale acestuia se pliază perfect pe cerințele industriei moderne.
În cazul în care te întrebi dacă există dezavantaje când vine vorba de această tehnologie, află că totul depinde de tipul de motoreductor și mașina pentru care acesta a fost folosit.