În acest articol îți spunem ce criterii să folosești când alegi acest vin spumant cu origini în ținuturile Italiei.

  1. Țara de origine

Spre deosebire de șampanie, a cărei autenticitate este dată de proveniența exclusivă din regiunea franceză “Champagne”, acest vin spumant poate fi produs oriunde în lume. De aceea e bine să verifici eticheta înainte de a cumpăra, pentru a afla țara de origine.

  2. Conținutul de struguri Glera

Prosecco e este obținut din strugurii Glera, un soi cu coajă de culoare verde, care se coace spre finalul sezonului de recoltare. Fiind un soi semi-aromatic, Glera conferă băuturii note parfumate, florale și fructate.

Pentru a fi considerat Prosecco autentic, produsul trebuie să conțină minimum 85% struguri Glera, altfel ceea ce cumperi este un spumant italienesc obișnuit.

  3. Clasificările DOC și DOCG

DOC și DOCG reprezintă clasificări de calitate care confirmă că spumantul este fabricat cu respectarea anumitor standarde specifice.

DOC indică faptul că acel Prosecco este fabricat în regiunile Veneto și Friuli Venezia Giulia din nord-estul Italiei, ambele recunoscute ca zone de originare a acestui vin. Majoritatea sortimentelor de Prosecco vândute în Europa sunt DOC.

Etichetarea DOCG poate fi folosită pentru spumantele obținute din zona bogată în calcar situată între Conegliano și Valdobbiadene. Această regiune este considerată epicentrul Prosecco-ului de calitate superioară, care produce cel mai bun Prosecco din lume.

  4. Presiunea cu care este îmbuteliat în sticlă

În funcție de acest criteriu, există trei variante disponibile:

Spumante – acidulat în întregime, acesta este un spumant mai scump, care se comercializează în sticlă tradițională de vin;

Frizzante – slab acidulat, disponibil atât în sticlă de vin, cât și la doze;

Tranquillo – vin neacidulat, vândut aproape exclusiv în Italia, fiind exportat foarte rar.

  5. Conținutul de zahăr

Acesta determină gustul spumantului, opțiunile fiind:

Brut Nature – cunoscut și sub numele de Brut Zero sau Ultra Brut, conține între 0 și 3 grame de zahăr pe litru și este cel mai dry Prosecco;

Extra Brut – o versiune foarte dry, cu un conținut de până la 6 grame de zahăr;

Brut – puțin mai dulce decât versiunea Extra Brut, conține până la 12 grame de zahăr per litru;

Extra Dry – variantă mai dulce decât gama Brut, conține între 12 și 17 grame de zahăr per litru și este cea mai populară variantă datorită echilibrului între aromele fructate, aciditate și dulceață;

Dry – cu un conținut de zahăr intre 17 și 32 de grame per litru, este cea mai dulce variantă de Prosecco;

Prosecco Zero – cu 0 grame zahăr, este ultra dry, de aceea este preferat de mai puțină lume. Doar încercându-l poți afla dacă este pe gustul tău.

Prosecco reprezintă o alegere potrivită indiferent că îl savurezi singur, în intimitatea casei tale sau alături de prieteni, la o ocazie festivă.

Pe finebar.ro, magazin de băuturi alcoolice care pot fi comandate online, găsești Prosecco de calitate, potrivit oricărui buget.

Source