Ce este aerul comprimat?

Aerul comprimat este, de fapt, aerul din atmosferă care este menținut la o presiune mai mare decât cea atmosferică, cu ajutorul compresoarelor. Este considerat a fi a patra sursă de energie în industrie, după: electricitate, gaze naturale și apă, având aplicabilitate în multiple domenii: industrie (unelte pneumatice, sisteme HVAC, sisteme de vopsire), propulsie mecanică (vehicule pe bază de aer comprimat), stocare de energie, construcția de sisteme de frânare, aer respirabil pentru aparate de respirat în mediu toxic și subacvatic, sisteme de refrigerare (tuburi vortex), sisteme de pornire a motoarelor mari pe bază de aer, turnare prin injecție (a articolelor de plastic sau cauciuc), sisteme de pregătire a suprafețelor metalice și nemetalice prin sablare.

Există multiple tipuri de compresoare pe piață care pot produce aer comprimat, cu grade diferite de puritate, în funcție de necesarul fiecărui tip de aplicație: (1) compresoare fără ulei, care produc aer comprimat la cel mai înalt nivel de puritate, pentru aplicații unde nu se permite contaminarea de niciun fel: • proceduri medicale, • procesare de băuturi și alimente, • perdele de aer, care se amplasează atunci când se construiesc turbine eoliene offshore noi, pentru reducerea zgomotului generat de aceste șantiere cu până la 95% în mediul subacvatic, zgomot care, în caz contrar, ar pune în pericol viața animalelor marine, atât prin intensitatea deosebit de ridicată, dar și prin imposibilitatea acestora de a se mai putea ghida și orienta în mare • furnizare de aer pentru respirat pentru operatorii protejați cu capote de protecție a capului, care își desfășoară activitatea în medii toxice de lucru (sablare, vopsire), precum și (2) compresoare pe bază de ulei, unde puritatea aerului comprimat este mai puțin semnificativă, cu multiple aplicații tehnice în industrie.

În domeniul sablării sunt consumate cantități însemnate de aer comprimat, însă volumele diferă semnificativ în funcție de anvergura aplicațiilor necesare. În alegerea unui compresor pentru sablare trebuie să se țină cont de numărul de consumatori de aer, și de tipul de suprafață care trebuie pregătită. În schema de mai jos, se prezintă un exemplu tipic de legare a consumatorilor de aer la compresor în domeniul sablării:

În alegerea compresorului pentru sablare, trebuie să se țină cont de două metrici principale: CFM și PSI:

(1) CFM (Cubic Feet per Minute) reprezintă volumul de aer pe care un compresor îl poate furniza într-un minut. Un compresor care furnizează între 10 și 20 CFM este ideal pentru aplicații mici de sablare, în timp ce un compresor care furnizează un volum de aer între 18 și 35 CFM este recomandat pentru aplicații de sablare mai mari, unde este necesară mai multă putere. Aplicațiile industriale de sablare pot necesita între 50 și 100 CFM, sau chiar mai mult.

(2) PSI (Pounds per Square Inch) reprezintă presiunea aerului generat de compresor. Alegerea numărului PSI optim pentru sablare trebuie să țină cont de durata aplicațiilor de sablare desfășurate și de numărul de consumatori de aer legați simultan la compresor. Un PSI ridicat înseamnă o curățare mai eficientă și mai rapidă, însă presupune și costuri mai ridicate. Totuși, se consideră că un compresor cu un minim de 100 PSI este optim ca eficiență. Dacă presiunea este redusă la jumătate, durata sablării va crește de patru ori.

GritSablare este lider național în domeniul sablării, oferind soluții complete pentru orice tip de aplicație de sablare: materiale de sablare ecologice și non-toxice (inclusiv materiale debitare cu jet de apă), echipamente de sablare profesionale de mici și mari dimensiuni, dar și compresoare pentru sablare specializate – atât de necesare în acest domeniu – în funcție de fiecare tip de aplicație de sablare:

(1) Compresoare mobile cu priză de putere, care se pot lega în fața sau în spatele tractorului, pentru operații de sablare în exterior, pe orice tip de teren.

(2) Compresoare termice, cu motor diesel, care oferă mobilitate sporită, ideale pentru sablări pe șantiere aflate în regiuni fără infrastructură disponibilă, unde nu există acces la surse de energie electrică.

(3) Compresoare electrice, ideale pentru aplicațiile de sablare în interior, pentru camere și cabine de sablare, turbine de sablare.

Suntem implicați activ în atragerea de soluții competitive de la partenerii noștri, pentru a furniza cele mai noi tehnologii în fabricarea de compresoare, pe care le punem la dispoziția clienților noștri la cel mai bun raport calitate-preț, dar și cu garanția unui răspuns prompt și rapid în cazul unei defecțiuni, pentru unitățile achiziționate prin compania noastră. De la începutul drumului nostru, ne-am propus să devenim brandul numărul 1 în soluții de sablare și curățare, brand sub care partenerii și clienții noștri să găsească soluții complete și expertiză tehnică profesională pentru orice necesitate care apare în acest domeniu. Avem atât de multe idei, atât de multă dorință, încât este imposibil să nu reușim!

Source