Îți prezentăm în acest articol cele mai importante criterii în achiziția canapelelor pentru living.
Tipul de canapea
Tipul de canapea este cel mai important criteriu și el este influențat de spațiul de care dispui. Poți alege o canapea modulară, o canapea extensibilă sau o canapea colțar pentru living.
Canapelele modulare sunt compuse din mai multe elemente independente care pot fi dispuse în configurații diferite pentru a răspunde unor cerințe diverse. Astfel, ele pot fi transformate într-un loc spațios și confortabil care să găzduiască întreaga familie la “movie night”, pot fi amplasate pentru a lăsa suficient loc pentru invitații la petrecere sau pot fi configurate în spațiu de dormit pentru musafirii rămași peste noapte.
O canapea modulară este totodată un mijloc ieftin și lipsit de efort prin care poți schimba aspectul livingului tău, dispunerea diferită a componentelor sale oferindu-ți posibilitatea de a transforma estetica încăperii ori de câte ori vrei.
Colțarele se potrivesc atât în livingurile mari, precum și în cele de dimensiuni mai mici. Principalul avantaj este spațiul generos de șezut, pe o astfel de canapea putând încăpea până la 8 persoane, confortul oferit fiind unul desăvârșit.
Dacă vrei o canapea în formă de U pe care să o amenajezi ca piesă centrală în mijlocul camerei, un colțar modular este răspunsul. El poate fi dispus în format extins pentru a conferi un aspect “plin” întregii camere.
Un colțar în formă de L poate fi folosit a delimita de restul încăperii zona de relaxare a familiei unde puteți citi, viziona un film distractiv sau pentru a lenevi pur și simplu.
Dacă ai nevoie de un spațiu suplimentar pentru dormit, o canapea extensibilă este soluția. Prin întindere, această canapea oferă suficient loc pentru un somn odihnitor. Întâlnite cel mai des în livingurile de dimensiuni mici și medii, aceste canapele pot mobila cu succes și sufrageriile mari, fiind practice și elegante în același timp. Ele pot fi prevăzute cu opțiuni cum ar fi spațiile de stocare, pe care le poți folosi pentru depozitarea lenjeriilor de pat și a pernelor sau cu tetiere ajustabile pentru un plus de confort când citești sau te uiți la televizor.
Canapelele pot fi întinse datorită mecanismului de extensie cu care sunt dotate. Extensia de tip click-clack implică ridicarea șezutului canapelei până în poziția în care se aude un click, în timp ce extensia de tip ribalta oferă un pat pliabil și o saltea.
Stilul canapelei
Canapeaua de living nu este o piesă de mobilier izolată, ea trebuie să se integreze în decorul încăperii și totodată, să se potrivească cu stilul casei tale.
Dacă locuința ta este amenajată într-un stil modern, alege o canapea cu linii bine conturate și culori care se fac remarcate.
O canapea din piele naturală, cu design elegant, se potrivește cu un stil de amenajare de asemenea elegant, în care există armonie între piesele de mobilier și obiectele decorative.
Pernele canapelei
Cele mai des folosite materiale pentru fabricarea pernelor sunt spuma, penele și fibrele și poliesterul.
Pernele din spumă sunt rezistente în timp și oferă susținere fermă și confort.
Pernele umplute cu pene creează o senzație de “scufundare”, fiind extrem de confortabile, însă și mai scumpe.
Pernele umplute cu fibre și poliester reprezintă o variantă intermediară, ele fiind mai moi decât pernele din spumă și mai tari decât cele fabricate din pene.
Tapițeria
Materialele preferate de consumatori sunt pielea și materialul textil.
Canapeaua din piele naturală conferă un aspect stilat întregului living, însă trebuie amplasată într-un colț umbros pentru a nu-și pierde din intensitatea culorii. Ea trebuie îngrijită cu produse specializate pentru a-și păstra aspectul în timp.
Materialele textile folosite pentru tapițerie variază de la bumbac și catifea până la in și poliester. Acest tip de tapițerie este preferat mai ales de familiile cu copii, deoarece este rezistent la uzură și se poate curăța relativ ușor.
O altă variantă este folosirea huselor lavabile care protejează pernele indiferent de materialul din care sunt confecționate acestea.