Ceaiul verde este bogat in substante vegetale secundare care au un efect de sustinere impotriva multor boli. Cele mai importante sunt catechinele care sunt substante amare din plante, iar in ceaiul verde ele reprezinta 30 pana la 40 la suta din masa frunzelor uscate. Datorita potentialului lor antioxidant ridicat, catechinele au multe beneficii pentru sanatate si pot ajuta, printre altele, in caz de obezitate si diabet. Cu ceai verde te simti in forma, iar oboseala  este suprimata uneori.

Sprijina creierul

Cofeina din ceai verde te face sa te simti energic, deoarece cofeina blocheaza receptorii creierului pentru un neurotransmitator numit adenozina – cu un efect vizibil.  In acelasi timp, creste concentratia neurotransmitatorilor dopamina si norepinefrina, ceea ce produce un efect de imbunatatire a dispozitiei.

Ceaiul verde are un efect asemanator cafelei, dar fara a declansa senzatia de nervozitate si exces de emotie care se instaleaza adesea dupa o ceasca de ceai fierbinte. Acest lucru se datoreaza partial continutului redus de cofeina si partial pentru ca ceaiul verde contine aminoacidul L-teanina. Acest aminoacid actioneaza direct in creier asupra neurotransmitatorului GABA, care are efect anxiolitic. De asemenea, creste productia de dopamina si ajuta creierul sa intre intr-o stare de focalizare.

Imbunatateste arderea grasimilor si performanta

Ceaiul verde a fost vandut in forma concentrata ca supliment alimentar de multi ani. Ar trebui sa stimuleze arderea grasimilor si sa scada kilogramele. De fapt, unele studii sustin aceasta afirmatie. Unii participanti au aratat o crestere a consumului de energie si o mai buna mobilizare a grasimii corporale.

In functie de modul in care bautorul de ceai verde reactioneaza la cofeina pe care o contine, s-ar putea de fapt sa devina putin mai activ in timpul zilei. Nevoia de a se misca rezultata ar putea fi exprimata in consum mai mare de energie. Un efect indirect care se presupune ca dispare in timp, pe masura ce organismul se obisnuieste cu cofeina.

Protectie impotriva cancerului prin antioxidanti

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Se stie ca cresterea necontrolata a celulelor este promovata de procesele oxidative. Pentru a se proteja impotriva acestei daune celulare, organismul are nevoie de antioxidanti gasiti in plante. Ceaiul verde este o sursa excelenta de antioxidanti.

Poate proteja impotriva cancerului de san, de prostata si de colon, printre altele. Un studiu observational a aratat ca femeile care au baut cel mai mult ceai verde, au un risc cu 20 pana la 30% mai mic de a dezvolta cancer de san. Acest efect a fost demonstrat si in cancerul colorectal. Consumatorii de ceai verde au inregistrat cu pana la 42 la suta mai putine boli.

Scade riscul de boli cardiovasculare

Majoritatea oamenilor din intreaga lume mor din cauza bolilor cardiovasculare. O dieta sanatoasa se dovedeste a fi o modalitate foarte eficienta de a reduce semnificativ riscul de boli, inclusiv un accident vascular cerebral sau un atac de cord. Conform unor studii, ceaiul verde ar putea fi o parte importanta a unei diete sanatoase pentru inima. Consumul sau imbunatateste factorii de risc, cum ar fi colesterolul total, colesterolul LDL si nivelul trigliceridelor.

Source