Rulmenții în industria alimentară

Industria alimentară, împreună cu cea de prelucrare și ambalare a alimentelor sunt două sectoare esențiale pentru societatea din zilele noastre. Acestea sunt supuse unor reguli stricte de igienă și siguranță, întrucât orice neregulă din cadrul proceselor de producție poate avea consecințe nefaste asupra consumatorilor finali. 

Pentru a putea satisface cererea crescândă, aceste tipuri de activități utilizează echipamente și utilaje industriale, ce facilitează și eficientizează procesele de producție, prelucrare și ambalare a alimentelor. Fiecare componentă din cadrul acestor echipamente (indiferent că vorbim de motoreductoare sau de elemente de dimensiuni mai mici), trebuie să fie aleasă cu atenție pentru a putea asigura siguranța alimentară. 

Rulmenții sunt componente care au un rol important pentru buna funcționare a utilajelor din industria alimentară. Așadar, în cele ce urmează, descoperă mai multe informații despre utilizarea acestor elemente mecanice în acest domeniu. 

Rulmenții cei mai frecvent întâlniți în echipamentele alimentare

Rulmenții cu bile și-au găsit folos în echipamentele folosite într-o mare varietate de industrii, printre care și în cea de prelucrare a alimentelor. Datorită oțelului inoxidabil din care sunt fabricați, aceștia sunt considerați a fi elemente sigure pentru tipurile de operațiuni specifice activităților din acest domeniu. 

În cadrul utilajelor alimentare folosite pentru prelucrarea alimentelor, regăsim, de cele mai multe ori, rulmenți SKF special concepuți pentru această industrie. Proiectați pentru a rezista condițiilor de funcționare dure specifice, ce implică deseori umezeală și temperaturi extreme, durata de viață a acestor rulmenți SKF este una ridicată.

Lubrifierea rulmenților din industria alimentară 

Întreținerea corespunzătoare periodică este vitală atât pentru rulmenți, cât și pentru motoreductoare sau alte elemente care alcătuiesc un utilaj, asigurând funcționalitatea sa optimă. 

În cazul rulmenților din cadrul acestui tip de echipamente, specialiștii recomandă utilizarea lubrifianților solizi întrucât prezintă un risc mai scăzut de apariție a scurgerilor. De asemenea, vaselinele concepute pentru industria alimentară sunt certificate special prin NSF ISO 21469. Astfel, se evită cu succes contaminarea alimentelor, iar curățarea echipamentului poate fi mai facilă. 

Mai mult decât atât, utilizarea lubrifianților solizi asigură o durată de lubrifiere mai lungă, întrucât aceștia nu se emulsionează la contactul cu apa, iar acest aspect poate contribui inclusiv la extinderea duratei de viată a întregului utilaj. 

Desigur, procesul de lubrifiere nu este singurul esențial în mentenanța utilajelor industriale. Pentru desfășurarea optimă a activității, se recomandă, mai ales în cazul industriei de prelucrare și ambalare a alimentelor, ca întregul echipament să fie supus unei inspecții periodice. În acest fel, se pot depista din timp eventualele nereguli, înainte ca acestea să cauzeze accidente sau pierderi. 

Source