Cum au apărut și cum au evoluat motostivuitoarele de-a lungul anilor?
Motostivuitoarele fac parte din categoria celor mai utilizare echipamente în diverse industrii. Le întâlnim în construcții, centre de reciclare, depozite, șantiere navale și nu numai. Acestea sunt vehicule industriale de mici dimensiuni, care dispun de o platformă cu o furcă ce poate fi ridicată sau coborâtă pentru a manipula o anumită încărcătură.
Fiind un echipament atât de popular în zilele noastre și nu doar un ansamblu de piese precum motoreductoare, rulmenti, motoare, roți etc, merită să cunoaștem măcar puțin din istoria și evoluția pe care a avut-o pe parcursul anilor.
Apariția primului stivuitor
Istoria stivuitoarelor începe la sfârșitul anilor 1800, când războiul civil american s-a încheiat și Epoca de Aur era în plină desfășurare. Industria se afla, la vremea aceea, în creștere, fabricile și depozitele preluând controlul zonelor urbane.
Pe măsură ce producția s-a accelerat, atât clădirile, cât și înălțimile rafturilor trebuiau să se adapteze la un mod mai practic de depozitare și manipulare a mărfurilor. O perioadă, accesul la rafturile înalte se făcea cu ajutorul scripeților.
Astfel, primele motostivuitoare verticale, cunoscute atunci sub denumirea de camioane cu platformă, au luat naștere în jurul anului 1900, din dorința de a eficientiza și de a face mai sigură manipularea mărfurilor.
Evoluția camioanelor cu platformă
Primele stivuitoare aveau forma unor cărucioare cu roți, care dispuneau de platforme ce puteau fi ridicate și coborâte într-un interval foarte limitat. În următoarele decenii de la apariția acestora, s-au adăugat baterii de tracțiune, cuplaje și motoare electrice pentru a crește puterea și capacitatea.
În jurul anului 1917 a fost dezvoltată cea mai veche versiune a camionului cu platformă modern. Aceasta avea în componență scaune și o cutie de marfă care era încărcată și descărcată manual. 5 ani mai târziu, după ce au fost introduse motoarele hidraulice, a fost dezvoltat un camion electric cu un catârg ridicat și furci pentru a ridica în mod specific sarcinile – acesta reprezentând primul stivuitor din istorie.
Al Doilea Război Mondial și perioada imediat următoare au adus o creștere bruscă a nevoii de echipamente de ridicare și încărcare, motiv pentru care stivuitoarele au trecut rapid prin evoluții multiple. Modelele mai noi, sosite în anii 1950 au crescut în versatilitate și putere și au scăzut în dimensiuni. De atunci, stivuitoarele au continuat să evolueze cu îmbunătățiri continue ale comenzilor motorului și capacității de încărcare, precum și siguranței și confortului operatorului.
Motostivuitoarele așa cum le știm noi astăzi
În zilele noastre, tehnologia stivuitoarelor a progresat alături de tehnologii moderne, precum soluțiile de management al flotei și cele mai bune practici de sustenabilitate. Mai mult decât atât, echipele de dezvoltare își concentrează atenția în continuare pentru a face stivuitoarele și mai sigure și pentru a crește eficiența consumului de combustibil.