Deținerea unei clădiri nu scutește proprietarii de grija încălzirii acesteia, mai ales în sezonul rece, însă trebuie să acorzi o deosebită atenție la executarea și întreținerea instalațiilor imobilului destinate protecției împotriva focului și fumului pentru a evita producerea unor evenimente cu un grad de pericol ridicat.

Iată cum poți proteja o clădire de pericolul incendiilor sau al degajării interioare de fum și gaze

Incendiul este un pericol semnificativ care se poate produce din neatenție, mai ales în clădirile care apelează la încălzirea cu combustibili naturali și la sisteme corespunzătoare pe bază de flacără deschisă. În afară de incendii, sistemele de desfumare care nu sunt perfect instalate și optimizate ori verificate periodic pot conduce la emisii de fum și noxe în spațiul interior cu consecințe destul de grave asupra sănătății ocupanților casei. De aceea, cea mai buna opțiune este luarea legăturii cu o echipă de specialiști, precum cei de la Lindab.ro.

Câteva căi de acțiune pe care trebuie să le aplici în mod regulat pentru a preveni astfel de evenimente pot fi:

  • Instalează și verifică la intervale dese de timp detectoare de fum performante

Instalarea detectoarelor de fum este prima și cea mai la îndemână soluție pe care o ai pentru a proteja o clădire împotriva extinderii unui incendiu sau a scurgerilor de fum în interior din instalația de evacuare a acestuia. Senzorii acestor aparate te vor alarma de îndată ce astfel de pericole se declanșează și vei putea lua din timp măsurile necesare.

De aceea, asigură-te că cel puțin la intervale lunare vei testa detectoarele de fum instalate în vederea unei funcționări ireproșabile și la intervale mai mari, de circa 10 ani, vei proceda la înlocuirea acestora cu modele mai noi și mai sensibile.

  • Verifică sistemele de încălzire și de preparare a apei calde cu flacără

Instalarea unor sisteme de încălzire bazate pe combustibili solizi sau gazoși implică un grad înalt de responsabilitate a proprietarilor unei clădiri nerezidențiale. Aceste aparate trebuie verificate constant și la intervale regulate de către tehnicieni specializați pentru a stabili buna funcționare și a identifica la timp eventualele probleme ce ar putea genera un pericol de incendiu.

De asemenea, instalațiile de evacuare a gazelor arse și a fumului rezultat din arderea combustibililor trebuie realizate în mod profesionist și inspectate cât mai des pentru identificarea deteriorărilor datorate uzurii sau înfundării.

  • Măsoară nivelul de monoxid de carbon din interior

Scăpările de gaze arse sau compuși rezultați în urma arderilor din sistemele de încălzire în spațiul interior al locuinței pot prezenta un pericol ridicat pentru sănătate. Un exemplu în acest sens este monoxidul de carbon, care este un gaz inodor și incolor ce poate rezulta din arderea lemnului, a gazelor naturale, cărbunelui sau a altor hidrocarburi. Datorită acestor caracteristici, intoxicația cu acest gaz  poate pune chiar viața oamenilor în pericol fără a fi sesizat un pericol.

Cele mai bune măsuri de protecție în această situație privesc executarea corectă a instalației de ventilare a clădirii și, suplimentar, instalare unor detectoare specializate care să poată alarma și opri instalația de încălzire în cazul identificării acestui gaz.

Așadar, cu câteva măsuri de protecție și cu integrarea unei rutine regulate de comportament preventiv poți evita cu ușurință orice pericol legat incendii sau fum ce poate plana asupra unui imobil.

Sursa foto: Pixabay.com

noiembrie 26th, 2021 by

Source