Aceasta practica nu este inca foarte la moda. De fapt, achizitionarea de modele refurbished nu este inca o practica raspandita in Romania (in comparatie cu restul Europei si cu SUA). Confuzia pe aceasta tema si neincrederea in achizitionarea produsului stau la baza faptului ca piata refurbished nu este inca atat de bine dezvoltata. Intrebarile pe care le pune cel mai des consumatorul sunt urmatoarele: „este folosit sau nou?”, „este marca originala?”, „in ce stare va fi?”, „are garantie?”, „de ce este atat de ieftin?”.
Ce este un produs refurbished si ce inseamna acest lucru?
Termenul de produs „refurbished” sau „reconditionat” (din engleza refurbished) identifica produsele care nu sunt noi, dar care au caracteristici estetice si functionale echivalente cu cele noi, in urma unei operatiuni de revizuire efectuate asupra dispozitivului de catre producatorul insusi sau de catre laboratoare specializate.
Produsele refurbished sunt de obicei insotite de o cutie, manuale si o garantie din partea producatorului sau a companiei de reconditionare. Produsele refurbished sunt, de obicei, produse returnate de un client care s-a razgandit cu privire la model, forma, culoare, din cauza unei comenzi gresite sau a unei defectiuni. Sau direct de la marile companii care isi lanseaza dispozitivele electronice. In aceasta categorie se incadreaza si toate modelele de laptopuri second hand pe care le gasiti pe piata.
De ce sa alegeti un produs refurbished?
Un prim punct de comparatie este cu siguranta costul produselor refurbished. Desi este rezultatul unui proces manual de testare, de regenerare a softului, de curatare si igienizare si de introducere in ambalaje noi, acesta nu ajunge la preturile exorbitante ale noilor produse de pe piata, reusind sa fie foarte competitiv chiar si cu produsele noi din aceeasi generatie. Nu numai costul este un punct important in favoarea produselor refurbished, dar as dori sa va prezint alte puncte cheie pentru alegerea unui produs refurbished:
Stare
Un produs refurbished este selectat cu atentie de catre producator sau de catre companii specializate in achizitii, pentru a evita produsele cu defecte foarte pronuntate, astfel incat acestea sa nu poata fi repuse pe piata. De obicei, defectele si „disfunctionalitatile” gasite pe aceste dispozitive sunt aproape intotdeauna minore, astfel incat sa nu compromita functionarea produsului electronic pentru noii consumatori. In cazul produselor refurbished, este de asemenea necesar sa se vorbeasca despre datele sensibile, datele companiei si despre stergerea certificata a acestora.
Garantie
Producatorul aparatului sau societatea care efectueaza reconditionarea, pentru a-l pune din nou pe piata, trebuie sa garanteze functionarea corecta a produsului si caracteristicile estetice originale ale acestuia. Retineti intotdeauna ca un produs refurbished este considerat, in toate scopurile, ca fiind un produs egal cu un dispozitiv „nou”. Din acest punct de vedere, va sfatuim sa contactati centrul de service al producatorului sau compania care reconditioneaza produsul pe care l-ati ales, pentru a primi toate informatiile relevante.
Pret
Un produs refurbished are un pret mult mai mic decat pretul de lista, desi, in practica, garanteaza aceeasi eficienta si functionalitate ca un produs nou. Reducerile la aceste produse pot varia intre 15 si 40% din pretul de lista. As dori sa subliniez faptul ca piata tehnologica este in prezent o piata foarte volatila datorita cresterii uriase pe care a cunoscut-o in ultimele decenii.