Când aud vorbindu-se despre meserii de viitor, multe persoane se duc cu gândul la robotică, inteligență artificială și criptomonede. Firește, acestea sunt 3 domenii de interes în acest moment, însă nu sunt singurele. De fapt, meseriile de viitor sunt toate acele job-uri care au perspective bune de angajare în următorii 10 ani (sau mai mult) și care, în general, oferă siguranță financiară.
Top 5 meserii de viitor
Copii fiind, eram întrebați deseori „ce vrei să te faci când vei fi mare”. Unii știau de mici ce își doresc, în timp ce alții încă nu își descoperiseră pasiunea. Cu toate acestea, piața muncii se schimbă constant, iar în ultimii ani au apărut multe posturi care până recent nu existau. Pe măsură ce tehnologia evoluează, e necesar să ne orientăm către meseriile de viitor. Domeniile în creștere oferă numeroase oportunități de angajare și poți obține stabilitate financiară dacă te pregătești din timp. Iată ce joburi se clasează pe primele locuri în topul meseriilor de viitor.
Web developer și app developer
Web developerii creează și întrețin site-uri web, în timp ce app developers creează sau scriu aplicații pentru anumite sisteme de operare sau dispozitive mobile. În ambele cazuri sunt necesare cunoștințe de limbaje de programare.
Majoritatea job-urilor de acest tip necesită o diplomă de licență în informatică sau într-un domeniu conex. Cu toate acestea, poți învăța pe cont propriu, de preferat prin cursuri de specialitate. Apoi, ai nevoie să câștigi experiență, pe care o poți obține ca freelancer, într-un internship sau pe posturi de junior.
Important de menționat este că poți lucra și remote, fie pentru companii din țară, fie din străinătate. Alegând o firmă sau un client din altă țară, vei avea câștiguri mai mari.
Manager în sistemul medical
Job-urile din domeniul medical vor fi printre cele mai căutate în următorii ani, potrivit Centrului European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale. Când vorbim de sănătate, cei mai mulți se gândesc la cadrele medicale, însă nu trebuie să uităm de oamenii „din spate”. Gestionarea programărilor, recepția pacienților, coordonarea furnizorilor, plata salariilor, recrutarea noilor angajați și munca de secretariat sunt la fel de importante.
Managerii medicali supraveghează toate aceste activități, iar salariile motivante atrag tot mai mulți candidați. Cerințele educaționale includ o diplomă de licență în domeniul sănătății, științe administrative, contabilitate sau altele, în funcție de fișa postului.
Analist resurse umane, management sau operațional
Cei care ocupă astfel de posturi ajută companiile să lucreze mai eficient, în urma analizării documentelor relevante sau a modului de lucru. De exemplu, pot sugera modalități diferite de a crește veniturile sau de a reduce costurile.
Analiștii lucrează de obicei cu mai mulți clienți pe parcursul unui an. Pentru a obține acest job, ai nevoie de o diplomă de licență în administrarea afacerilor, științe sociale sau contabilitate. Adaptabilitatea, răbdarea, o capacitate excelentă de comunicare, spiritul de observație și atenția distributivă sunt abilități esențiale.
Cloud Architect
Meseriile de viitor sunt puternic digitalizate, iar posturile de arhitect cloud vor fi foarte populare în anii următori. Pe scurt, e vorba de profesioniști IT responsabili cu supravegherea strategiei de cloud a unei companii. Mai exact, se ocupă cu proiectarea aplicațiilor cloud, iar sarcinile specifice includ management, monitorizare, consultanță, organizare și monitorizarea confidențialității.
E de la sine înțeles că un cloud architect are nevoie să înțeleagă foarte bine tehnologia și infrastructura cloud. Experiența cu mai multe limbaje de programare este de asemenea necesară.
Meserii „verzi”
Joburile de viitor se concentrează și pe sustenabilitate. Protecția mediului a devenit un subiect de interes atât pentru indivizi, cât și pentru companii, iar oportunitățile în acest domeniu sunt vaste.
Iată câteva posturi pe care le poți lua în considerare:
-manager de proiect în cadrul unui ONG
-jurist de mediuexpert în energie durabilă
-specialist în fonduri de investiții verzi
-om de marketing pentru o companie verde
-tehnician în domeniul energiei eoliene, solare sau hidraulice
-specialist în agricultura urbană
Ce abilități trebuie să avem pentru joburile de viitor?
Multe dintre joburile de viitor necesită anumite abilități specifice, așa cum am arătat în exemplele de mai sus. Totuși, nu uita de importanța așa-numitelor soft skills: abilități vitale în orice domeniu, care nu țin de partea tehnică, ci de modul în care lucrezi și colaborezi cu cei din jur. Cu alte cuvinte, acele comportamente sau trăsături de personalitate care îți permit să ai succes.
Cele mai căutate abilități soft sunt lucrul în echipă, capacitatea de a gestiona conflicte, o bună gestionare a timpului, flexibilitatea, autocontrolul emoțional, creativitatea, leadership-ul, gândirea critică, atitudinea pozitivă și comunicarea excelentă. Toate te ajută să te faci remarcat, să avansezi mai ușor în carieră și să te adaptezi rapid noilor împrejurări.
Joburile de viitor au numeroase avantaje și nu este atât de greu să obții unul dacă te pregătești corespunzător. Urmează cursuri de specialitate și dezvoltă-ți abilitățile pentru a te angaja pe un post de succes.