Siguranta copiilor atunci cand vine vorba de transportul lor cu masina este un subiect foarte important iar parintii trebuie sa se documenteze foarte bine inainte de a merge impreuna cu bebelusii sau copiii mai mari in masina. Nu trebuie sa ne bazam pe faptul ca soferul este foarte atent in trafic sau ca distantele parcurse sunt scurte, deoarece intotdeauna se pot intampla accidente neplacute care pot pune in pericol viata copilului, chiar daca ulterior poti sa apelezi la despagubiri accidente rutiere in cazul in care accidentul nu este produs din vina ta.

Pentru a fi cat mai informat despre transportul copiilor mici in masina, trebuie sa eviti urmatoarele greseli:

Nu folosim corect scoica sau scaunul auto pentru copii

Scoica se poate folosi inca de la nastere pentru a transporta bebelusii in masina pana la varsta de 6 luni sau atunci cand capul depaseste perimetrul scoicii. Trecerea la scaunul auto se face in special in momentul in care cel mic poate sa stea in fund, pentru a nu-i afecta coloana. Acesta poate fi folosit pana la 4-6 ani si inainte de a pune copilul direct in centura si pe bancheta masinii atunci cand a atins inaltimea de 1.50 m.

Transportarea copiilor in brate

Desi poate ti se pare ca ai mai mult control si este in siguranta atunci cand il tii in brate in timp ce mergeti cu masina, este total gresit. Indiferent daca impactul se produce pe distante scurte sau lungi, orice accident este vatamator pentru bebelusii sau copiii care sunt tinuti in brate in timpul mersului cu masina.

Folosirea unui scaun auto sau scoica second hand

Chiar daca majoritatea scaunelor auto si a scoicilor au preturi nu foarte rezonabile, varianta de a achizitiona unul second hand nu este deloc sigura pentru siguranta copilului tau. Acesta poate a fost implicat inainte intr-un accident sau pur si simplu s-a deteriorat in timp, fiecare astfel de produs avand un termen de expirare.

Instalarea incorecta a scaunului de copii

Scoica sau scaunul pentru copii se prind fie in centurile masinii, fie folosindu-se de baza Isofix cu care majoritatea masinilor mai noi sunt dotate. Tine cont intotdeauna de instructiunile de folosire a acestora atunci cand le achizitionezi si urmeaza toti pasii pentru un montaj corect iar la final testeaza daca scaunul sau scoica sunt bine prinse de bancheta masinii.

Securizarea incorecta a copilului in scoica/scaun

Chiar daca ai fixat bine scoica sau scaunul de bancheta masinii, pregatirile inainte de a pleca la drum se incheie atunci cand copilul este securizat corect, si anume puse centurile si fixate in functie de lungimea si greutatea acestuia. Nu iti face griji daca acesta loveste cu picioarele de bancheta, pentru ca in timp vor avea picioarele flexate in scoica/scaun, ceea ce este benefic si pentru postura lor.

Asezarea copilului pe locul din dreapta soferului

Desi nu este recomandat sa asezi copilul pe scaunul din dreapta, acest lucru trebuie facut respectand urmatoarea instructiune: dezactiveaza airbag-urile laterale. Acestea sunt foarte utile in caz de accident, dar doar pentru adulti si nu pentru corpul fragil al unui copil mic.

Intoarcerea timpurie cu fata spre sensul de mers

O alta greseala pe care trebuie sa o eviti este sa intorci prea devreme copilul cu fata la sensul de mers. Bebelusii au centrul de greutate pozitionat in zona capului iar gatul nu are destul sustinere pentru a face fata unui impact brusc, ceea ce poate duce la leziuni ale coloanei vertebrale daca acesta nu este lasat cu spatele spre sensul de mers.

Source