Apiterapia este o terapie alternativa si complementară, care implică utilizarea diferitelor produse apicole, inclusiv a veninului de albine, pentru prevenirea și tratarea diferitelor boli.
Tratamentele care implică miere de albine există de mii de ani.
Arta rupestră veche a primilor vânători-culegători descrie albina ca o sursă de medicină naturală.
Terapia cu venin de albine a fost practicată în Egiptul antic, Grecia și China – trei mari civilizații cunoscute pentru sistemele lor medicale foarte dezvoltate.
Hipocrate, considerat „Părintele Medicinii Moderne”, a recunoscut proprietatile vindecătoare ale veninului de albine pentru tratarea artritei și a altor probleme articulare. Astăzi, dovezi științifice în creștere sugerează că diverse produse apicole promovează vindecarea prin îmbunătățirea circulației, scăderea inflamației și stimularea unui răspuns imun sănătos.
Ce produse foloseste Apiterapia?
Mierea – Pe lângă faptul că este un îndulcitor delicios, mierea s-a dovedit a fi extrem de utilă în medicină. Una dintre aplicațiile dovedite este utilizarea mierii ca pansament. Exista studii care demonstreaza că pansamentele cu miere reduc timpul de vindecare și cicatricile atunci când sunt utilizata pe răni, chiar și pe rănile postoperatorii.
Consumul zilnic de 2-3 linguri de miere crudă este recomandat pentru ameliorarea simptomelor alergice ușoare până la moderate în lunile de primăvară și vară. Alte probleme de sănătate tratate de miere sunt faringita, constipația, ulcerul duodenal, tulburările hepatice, tulburările funcției renale și febra.
Este important să rețineți că pentru fiecare dintre aceste utilizări ale mierii este folosită mierea crudă, neprelucrată, poliflora. Mierea sub această formă conservă multe substanțe chimice sănătoase, inclusiv proteine, antioxidanți, aminoacizi și vitamine.
Polenul de albine – S-a dovedit științific că polenul de albine ofera beneficii celor care sufera de prostată, inclusiv în cazul celor care sufera de cancer de prostată. Alte beneficii potentiale ale polenului de albine sunt ameliorarea simptomelor ulcerelor, hipertensiunii arteriale și tulburărilor nervoase și endocrine. Exista, de asemenea, pareri care sustin că are efecte pozitive asupra acneei, vitalitatii pielii, performanței atletice și chiar asupra activitatii sexuale!
Propolis – S-a demonstrat că propolisul are proprietati antibacteriane, antivirale și antifungice semnificative. Atunci când extractul de propolis este utilizat în combinație cu antibiotice, s-a observat un efect sinergic. Unii au susținut, de asemenea, că poate fi utilizat în spray-urile anti-astmatice, ca acționează ca un antireumatic, ajută la ameliorarea anemiei, la regenerarea țesuturilor și la vindecarea rănilor.
Lăptișor de matcă – Laptisorul de matca este o substanta ce se foloseste pentru a hrani larvele de albine. S-a dovedit ca are efecte antibacteriene atunci când este utilizat local. Sunt pareri care sustin, de asemenea, ca are si efect antirid și de stimulare epitelială atunci când se aplică local.
Venin de albine – Majoritatea oamenilor încearcă să evite înțepăturile de albine, dar există dovezi care atesta efectele medicinale ale veninului de albine, în special ale veninul pur de albine. S-a demonstrat că veninul de albine acționează ca un antiinflamator. Din acest motiv este utilizat în tratamente asemănătoare acupuncturii, în care un pacient este intepat în mod intenționat.
Pentru ce boli este benefica apiterapia?
Apiterapia s-a dovedit a fi utila pentru a:
Ameliora durerile de artrită
Terapia cu venin de albine a fost utilizată încă din Grecia antică pentru ameliorarea durerii cauzate de artrita reumatoidă. Acest lucru se datorează efectelor sale antiinflamatoare și de calmare a durerii.
Terapia cu venin de albine poate duce la scăderea umflăturilor, durerii și rigidității la persoanele cu artrită reumatoidă. Un studiu a constatat chiar că poate reduce necesitatea utilizării medicamentelor tradiționale și că reduce simultan riscul de recidivă.
Vindecarea rănilor
Mierea a fost folosită inca din Antichitate pentru tratarea rănilor – inclusiv a tăieturilor deschise și a arsurilor – datorită proprietăților sale antibacteriene, antiinflamatoare și de calmare a durerii. Cercetările de astăzi confirmă acest lucru. O cercetare din 2008 a constatat că pansamentele medicale care conțin miere sunt mult mai eficiente pentru ca ajuta la vindecarea rănilor, reducând în același timp riscul de infecție.
Ajută la alergii
Studiile au aratat ca mierea poliflora poate ajuta la tratarea alergiilor în mai multe moduri. Mierea poate calma durerile în gât cauzate de alergii și poate acționa ca un inhibitor natural al tusei.
Mierea poliflora poate proteja, de asemenea, organismul de alergii. Acest lucru se datorează faptului că mierea poliflora poate conține urme de polen de flori, un alergen cunoscut. Consumul de miere poliflora ar putea introduce încet acest alergen în organism, creând o imunitate la acesta.
Tratarea bolilor autoimune și neurologice
Terapia cu venin de albine poate fi utilizata ca tratament complementar pentru bolile autoimune, cât și pentru cele neurologice. Mai exact pentru:
• Boala Parkinson
• Scleroză multiplă
• Boala Alzheimer
• Lupus
Deși veninul de albine nu ar trebui să fie prima sau singura metodă de tratament pentru aceste afecțiuni, cercetările au găsit dovezi care atesta că veninul de albine poate să stimuleze sistemul imunitar și să reducă unele simptome ale acestor afecțiuni în organism.
Este important de reținut că această cercetare indică, de asemenea, că veninul de albine poate fi o sabie cu două tăișuri. Veninul de albine poate provoca reacții adverse la mulți oameni, chiar dacă nu sunt alergici. Tratamentul trebuie analizat cu atenție.
Regla funcția tiroidiană
S-a constatat că veninul de albine ajută la reglarea funcției tiroidiene la femeile care suferă de hipertiroidism. Cu toate acestea, cercetarile legate de utilizarea apiterapiei cu venin de albine ca tratament al tiroidei este în prezent foarte mică și sunt necesare mai multe studii.
Reduce gingivita și placa
Propolisul poate avea o serie de beneficii pentru sănătate. Poate reduce gingivita și placa atunci când se foloseste pentru a clati gura cu el. S-a constatat ca apele de gură care conțin propolis ar putea să protejeze în mod natural împotriva bolilor orale. Propolisul poate ajuta chiar la vindecarea și prevenirea aftelor.
Consumat ca multivitamine
Atât lăptișorul de matcă, cât și propolisul conțin un număr mare de vitamine și substanțe nutritive. De fapt, pot fi luate ca multivitamine pentru a îmbunătăți starea generală de sănătate, inclusiv aspectul părului. Propolisul este disponibil ca supliment oral și extract. Laptisorul de matca se gaseste sub forma de gel moale si capsule.