Dr. Alexandra Mircea, stomatolog, fondator Dentalist – cabinet stomatologic dr. Alexandra Mirceane-a povestit despre felul în care infectarea cu coronavirus ne poate afecta dantura.

Iată ce am aflat.Inițial, infectarea cu coronavirus presupunea afectarea plămânilor. După mai bine de un an pandemic, putem concluziona că reacționăm la virus în feluri diferite, fie că vorbim de pierderea gustului și mirosului, febră ridicată, dificultăți de respirație sau oboseală continuă. Chiar și căderea părului a ajuns să fie un efect al COVID-19, iar studiile medicale recente arată că virusul afectează și sănătatea orală.

Coronavirusul – spun experții – poate afecta vasele de sânge, întrerupând circulația sângelui din gingii, cauzând, astfel, durerea de dinți acuzată de anumiți pacienți. Cel care a corelat circulația deficitară a sângelui cu COVID-19 a fost William Li, biologist și director medical al fundației Angiogenesis. Explicația? Gingiile noastre sunt bogate în vase de sânge, iar în interiorul dinților noștri există pulpa dentară, o parte vie a dintelui, care este la rândul ei încărcată în nervi și vase de sânge. În lipsa circulației optime a sângelui din cauza coronavirusului, dantura noastră poate suferi deteriorări și chiar pierderi dentare.

Eric Cioe-Pena, director la cel mai mare furnizor de asistență medicală din New York, consideră că există o conexiune intimă între dinți și restul corpului nostru. Nu doar coronavirusul, ci și alți viruși ne afectează dantura. În această situație este și infectarea cu HIV, care cauzează dureri la nivelul cavității orale, sensibilități gingivale și afecțiuni chiar mai grave. Dincolo de asta, atât infectarea cu coronavirus, cât și cu alți viruși conduce către slăbirea sistemului imunitar, fapt care favorizează înmulțirea bacteriilor din cavitatea bucală.

De aici, ne putem da seama cu ușurință de importanța profilaxiei – consultul dentar este necesar în pandemie, pentru că, doar așa, placa bacteriană poate fi eliminată în întregime, iar dantura poate fi profesional igienizată – periajul la domiciliu nu este suficient.Ceea ce ne duce la următorul punct de discuție: vizita la stomatolog în pandemie, între necesitate și teamă.

40% dintre români nu au fost niciodată la stomatolog, până în 2019, iar pandemia vine cu un procent și mai ridicat: ne este teamă. Evităm mersul la stomatolog pentru că ne simțim expuși și credem că suntem mai predispuși la a ne infecta cu noul coronavirus în cabinet. Nimic mai fals, pentru că mediul din cabinetul stomatologic a fost dintotdeauna unul sigur și steril, vizita la dentist în pandemie fiind, deci, lipsită de orice riscuri.

Vizita la medicul specialist nu trebuie să genereze temeri în pandemie – încă dintotdeauna cabinetul stomatologului e un mediu steril și sigur, coordonate care ne guvernează viața în pandemie. Tehnologia avansată, echipamentul modern, protocoalele de siguranță accentuate sunt doar câteva dintre atributele care transformă vizita la stomatolog într-una lipsită de riscuri.

De ce? Pentru că…

Timpuri noi, cerințe stomatologice la fel de noi

Cea mai lungă perioadă de izolare la domiciliu din istorie ne-a dat timp să analizăm și chiar să ne propulsăm dorințele către materializare –  ne dorim să rezolvăm acele aspecte care altă dată ne țineau pe loc; în 2020, românii au pus accent pe dinți drepți și albi, pentru ca zâmbetul lor să poată cuceri din nou, atunci când vom renunța, în final, la măști. Dincolo de acest aspect, pandemia ne-a făcut să recunoaștem că esteticul contează – când arăți bine, te simți bine.

Tratamentul cu aparat dentar a fost doar unul dintre tratamentele cele mai cerute în pandemie, pentru că nu îți restaurează doar dantura, ci și întreaga încredere în sine. Indiferent dacă am fost sau nu infectați cu coronavirus și dantura noastră a avut de suferit sau nu, vrem mai mult de la dinții noștri: vrem să arate cu adevărat bine.

Iar stomatologia modernă vine cu soluții complet ancorate în estetică și funcționalitate, precum aparatul dentar invizibil, care e complet transparent și de o eficiență desăvârșită. Când vine vorba de pret aparat dentar invisalign, acesta diferă în funcție de tehnologia folosită și de expertiza specialistului, însă nu e o cheltuială, ci mai cu seamă o investiție în sănătate și stare de bine.

Source