Cand este timpul sa incepi tranzitia bebelusului la lapte, poate doresti sa alegi cea mai sanatoasa optiune posibila. Exista multe optiuni diferite si este important sa te uiti la fiecare. Intr-un final, trebuie sa alegi laptele care se potriveste cel mai bine credintelor tale, care sa ofere suficienta nutritie bebelusului tau.

Laptele de vaca a fost mult timp considerat cel mai hranitor pentru sugari, dar exista multe familii care pun la indoiala aceasta alegere. Este posibil ca un copil sa dezvolte alergii sau intoleranta la lactoza sau bebelusului nu le place laptele. Daca oricare dintre acestea se aplica familiei tale, vei avea nevoie de o alternativa sanatoasa. Arunca o privire la selectia laptelui pentru sugari, la avantajele si dezavantajele acestuia.

Laptele matern si formulele

Nu este de mirare ca multi oameni au o parere puternica despre alaptare. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea timp de doi ani pentru a satisface nevoile nutritionale ale sugarilor si atat Academia Americana de Pediatrie, cat si Colegiul American de Obstetricieni si Ginecologi recomanda cu tarie alaptarea exclusiv timp de cel putin sase luni.

Motivul acestor recomandari este ca laptele matern ofera o combinatie aproape perfecta de proteine, grasimi si vitamine, astfel incat bebelusul sa se poata dezvolta si creste corect in acest timp. Laptele matern contine, de asemenea, anticorpi care iti ajuta copilul sa dezvolte un sistem imunitar sanatos si sa lupte impotriva bacteriilor si virusilor.

Expertii iti recomanda, de asemenea, sa continui sa alaptezi pana cand bebelusul va implini cel putin 12 luni. Dupa sase luni, poti completa o alta dieta solida. Poti alapta pana la doi ani sau mai mult si aceasta este alegerea ta personala pe care va trebui sa o faci.

Pe langa beneficiile pentru sanatate si nutritie, atasamentul fizic ii ajuta pe copii sa dezvolte un sentiment de siguranta. Cu toate acestea, alaptarea nu este singura optiune. Exista mame care nu pot alapta, aleg sa nu alapteze sau trebuie sa se opreasca o vreme. Aceste mame aleg o dieta care contine toti nutrientii de care copilul are nevoie pentru a creste. Unele familii folosesc laptele praf pentru a suplimenta alaptarea, iar alte mame aleg sa foloseasca doar aceasta optiune.

Indiferent daca alaptezi sau nu, ori daca alegi sa ii oferi in exclusivitate lapte praf, este o alegere personala. Atata timp cat alegi o dieta care sa ii ofere copilului tau nutrientii necesari, bebelusul va putea sa creasca si sa se dezvolte sanatos.

Sursa foto: pexels.com

Source