ITP-ul este o verificare efectuata de o unitate RAR autorizata prin care trebuie sa treaca orice masina pentru a primi avizul de libera circulatie pe drumurile publice in conditii de siguranta.

Perioada de valabilitate difera in functie de tipul autovehicului, dar si in functie de utilizarea acestuia. Inspectia tehnica periodica in Bucuresti, spre exemplu, se poate realiza in orice sector.

Cand trebuie refacuta inspectia tehnica periodica?

Autoturismele pentru uz personal sau comercial ar trebui sa faca ITP-ul la 1-2 ani, in functie de vechime. Masinile folosite pentru scoala de soferi sau taximetrie trebuie sa refaca inspectia la fiecare 6 luni, in vreme ce masinile noi au implicit ITP-ul valabil 2 ani. Perioada de valabilitate este inscrisa pe certificatul de inmatriculare, obligatia soferului fiind aceea de a merge din timp in unitatiile RAR pentru a nu incalca legea in vigoare.

ITP din sector 5 | Inspectia tehnica periodica in Bucuresti | BetaITP.ro

inspectia tehnica periodica in BucurestiIn cazul in care masina circula pe drumurile publice cu ITP-ul expirat, Politia Rutiera intervine conform legii. Cu alte cuvinte, soferul prins este amendatat, iar certificatul de inmatriculare ii este retinut ceea ce inseamna ca ITP-ul se poate realiza doar in unitatile proprii RAR.

BetaITP, o unitate ITP din sectorul 5 este locul potrivit pentru aproape toate categoriile de autovehicule ce sunt inregistrate pe teritoriul Romaniei.

Aici sunt inspectate autoturisme GPL/GNC, SUV 4×4, autoutilitare mai mari, mai mici de 3,5 tone și motociclete. Personalul angajat este unul calificat si profesionist, iar soferii pot veni chiar si fara programare, timpul de asteptare fiind minim. Inspectia masinii se deruleaza in 3 etape:

  • verificarea nivelului de poluare prin stabilirea compozitiei chimice a gazelor si a nivelului de zgomot;
  • verificarea sistemului de franare;
  • verificarea principalelor elemente de siguranta ale masinii: sistem de directie, suspensie si rulare, verificarea gradului de vizibilitate, a starii si functionarii farurilor si a echipamentelor electrice ale masinii.

Conform informatiilor publicate pe site-ul BetaITP.ro, soferii ar trebui sa aiba asupra lor urmatoarele documente: certificatul de inmatriculare, asigurarea RCA valabila, cartea de identitate a autovehiculului, preum si cartea de identitate a persoanei care prezinta autovehiculul la inspectie, aceasta putand fi diferita fata de proprietarul masinii.

Source