Încă de când au apărut primele cazuri de Covid-19, organizațiile non-guvernamentale au atras atenția asupra problemelor cu care se vor confrunta copiii din întreaga lume. Introducerea unor restricții menite să limiteze răspândirea virusului, printre care și închiderea școlilor, i-a supus pe copii unor riscuri mari: inegalități sociale și discriminare, abuz, neglijare sau exploatare, analfabetism și sărăcie.
Sărăcia în rândul copiilor, în creștere
Aproape unul din patru copii din Uniunea Europeană este expus riscului de sărăcie sau de excluziune socială, se arată într-un raport publicat de Curtea de Conturi Europeană. Lupta împotriva sărăciei în rândul copiilor se află în mâinile fiecărui stat membru.
Cu toate că, în ultimii 30 de ani, în România s-au făcut progrese semnificative în ceea ce privește drepturile copiilor, 40% dintre aceștia trăiesc încă în sărăcie sau sunt la risc de excluziune socială, acesta fiind unul dintre cele mai ridicate niveluri din Uniunea Europeană.
Pandemia de COVID-19 i-a pus într-o situaţie şi mai vulnerabilă pe copiii deja dezavantajaţi şi pe familiile acestora. Potrivit unui raport UNICEF, peste 1,32 milioane de copii sunt în risc de sărăcie şi excluziune socială.
Copiii nu au acces la educație
Din cauza închiderii școlilor, multor copiii li s-a îngrădit dreptul la educație, mai ales în zonele rurale, unde accesul la tehnologie este limitat. În această perioadă în care copiii din medii defavorizate au mai mult ca oricând nevoie de sprijin pentru a-și continua educația, Fundația United Way România a demarat o campanie impotriva abandonului scolar. Mesajul campaniei este unul pozitiv și presupune, pe lângă ideea de strângere de fonduri prin care persoanele defavorizate să fie ajutate, crearea unor obiceiuri sănătoase în rândul copiilor cu posibilități financiare. Mesajul „Când îi ajuți pe ceilalți copii să învețe, îți înveți copilul să ajute“ este un îndemn adresat părinților de a le vorbi copiilor despre problemele cu care se confruntă micuții din zone defavorizate și necesitatea donării pentru a-i ajuta.
Copiii sunt expuși unei presiuni psihice
Pandemia îi afectează pe copii și la nivel psihic. Izolarea are efecte negative asupra copiilor, în special asupra celor cu nevoi speciale și a celor din familii cu probleme. Separarea de prieteni, colegi și cadre didactice înseamnă pierderea unor persoane de referință pentru copii. Organizațiile non-guvernamentale atrag atenția că, în cazul copiilor cu dizabilități, imposibilitatea de a participa fizic la orele și la ședințele de terapie nu doar că le va diminua șansele de recuperare, dar, în anumite situații, se poate vorbi despre un regres.
Totodată, numărul cazurilor de violență în rândul familiilor a crescut în ultimele luni, casa devenind loc de abuz. În primele șapte luni ale anului, au fost înregistrate cu 2,3% mai multe sesizări din partea femeilor agresate de partenerii de viață, potrivit Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați. Copiii sunt martori ai violențelor și peste 270 de copii se numără printre victimele violențelor domestice.
La nivel mondial, numărul copiiilor care trăiesc în sărăcie a crescut cu 150 de milioane. În peste 70 de ţări, copiii nu au parte de acces la educaţie, medicamente, alimente, condiţii de locuit, sisteme de salubritate şi apă.