Asta nu inseamna ca si reusesc sa il obtina. Conform statisticilor, doar 30% dintre cei care sustin examenul reusesc sa il promoveze din prima.

O prima cauza este partea teoretica. Aceasta pune o multime de probleme celor care nu invata si poate deveni o sursa considerabila de stres.

Cei care invata insa, pot trece cu usurinta peste ea. Citind cu atentie noul cod rutiermergand la orele de legislatie rutiera, intreband instructorul ori de cate ori apar probleme si rezolvand chestionare DRPCIV, oricine poate trece peste examenul teoretic.

O a doua cauza este partea practica. Aceasta este mult mai dificila, deoarece depinde atat de teoria invatata, cat si de reflexe sau emotii. Nu este suficient sa citesti zeci de carti de legislatie rutiera pentru a trece peste proba practica. Este foarte important sa exersezi foarte mult in spatele volanului, sa cunosti masina, sa stii cum sa reactionezi in anumite situatii, sa stii cum sa parchezi si sa nu ai emotii.

Asta nu inseamna ca o simpla greseala te poate face sa pierzi examenul. Exista o multime de greseli care pot fi trecute cu vederea, atata vreme cat nu sunt foarte multe.

Cum este sustinut examenul auto practic? Cate greseli ai voie sa faci ?

Examenul auto practic este susținut in compania unui politist examinator care verifica daca viitorul sofer are capacitatea de a conduce in siguranta. Examinatorul solicita diverse actiuni ( parcari, intoarceri, porniri din rapa, etc ) si puncteaza fiecare greseala.

Fiecare elev are dreptul sa greseasca in limita a 21 de puncte. Daca depaseste 21 de puncte este declarat picat si este asteptat sa sustina examenul data urmatoare.

Nu exista un numar limita de greseli, in conditiile in care greselile marunte pot fi mai numeroase iar greselile mari pot acumula din start 21 de puncte.

Principalele cauze care duc la pierderea examenului sunt urmatoarele:

1. neacordarea de prioritate pentru pietoni sau pentru vehiculele care au dreptul sa treaca – este o greseala care acumuleaza 21 de puncte;

2. nerespectarea culorii rosii a semaforului – este o greseala care acumuleaza 21 de puncte;

3. Prezentarea la examenul auto sub influenta alcoolului – Este o alta greseala care acumuleaza 21 de puncte.

Aceste 3 greseli sunt capitale si il obliga pe examinator sa incheie examenul. Exista si alte greseli care duc la acumularea a cate 3, 6 sau 9 puncte.

Nereglarea scaunului si a oglinzilor, semnalizarea gresita, executarea gresita a parcarilor, executarea incorecta a mersului inapoi sau folosirea gresita a treptelor de viteza duce la obtinerea unui numar de 3-6 puncte. Neasigurarea la schimbarea directiei de mers sau la patrunderea in intersectii, depasirea vitezei maxime admise sau nementinerea directiei de mers duce al acumularea de 9 puncte. De asemenea, sunt punctate si incadrarea necorespunzatoare in raport cu directia de mers sau nerespectarea indicatoarelor rutiere.

Ce trebuie sa faci pentru a promova examenul auto practic?

Tot ceea ce trebuie sa faci este sa acorzi atentie maxima orelor de conducere si sa citesti cu mare atentie legislatia rutiera. Condusul nu este dificil, putand ajunge o actiune facuta cat se poate de natural. Pentru a fi facut in siguranta insa, trebuie sa fie cat mai corect realizat, iar acest lucru se poate obtine doar prin condus repetat.

In timpul examenului, este importanta stapanirea de sine si calmul. Daca toate sunt bifate, succesul este ca si asigurat.

Carti de legislatie rutiera

noul cod rutier

Source