Iata care sunt principalele temeri cu care se confrunta antreprenorii si cum pot fi depasite.

1. Teama de incertitudine

Orice antreprenor se confrunta cu aceasta teama la un moment dat, indiferent cat de multa experienta are in domeniul de afaceri. Printre principalii factori care intretin teama de incertitudine a unui antreprenor sunt: mediul de afaceri dinamic, schimbarile accelerate ale comportamentului consumatorului sau faptul ca inca nu exista o retea de clienti si furnizori stabili care sa sustina pe termen lung afacerea.

Pentru a scapa de incertitudinea functionarii afacerii tale, primul pas pe care il poti face este realizarea unei analize SWOT. Aceasta iti permite sa identifici punctele tari, punctele slabe, oportunitatile si amenintarile reale cu care se confrunta afacerea ta. Acolo unde gasesti loc de imbunatatire, stabileste un plan de actiune care sa transforme punctele slabe in puncte tari si amenintarile in oportunitati.

Totodata, nu uita sa fii precaut in ceea ce priveste relatia cu noii furnizori. Odata ce stabiliti incheierea unui contract, poti sa soliciti o scrisoare de garantie bancara care sa garanteze ca serviciile sau produsele oferite de firma respectiva corespund conditiilor contractuale. In cazul in care obligatiile nu sunt respectate, vei avea posibilitatea de a recupera o parte din prejudiciu cu ajutorul acestui instrument financiar.

Si tu, la randul tau, poti sa oferi o scrisoare de garantie bancara partenerilor tai de afaceri. In special daca administrezi o afacere la inceput de drum, acest instrument te poate ajuta sa castigi mai multa incredere in fata partenerilor tai.

2. Teama de esec

Frica de esec este prezenta in special la antreprenorii care se afla la inceput de drum si care administreaza o afacere, fara sa aiba prea multa experienta. Aceasta teama poate sa ingreuneze dezvoltarea afacerii, in special atunci cand esecul este vazut dintr-o perspectiva negativa. 

Desigur, teama de esec poate fi justificata atunci cand ai informatii si date clare care prevestesc o situatie neplacuta, insa exista si cazuri in care teama de esec vine de fapt din teama de necunoscut. 

De fiecare data cand te simti anxios cu privire la luarea unor decizii, incearca sa vezi esecul si din alte perspective. De exemplu, in anumite situatii, esecul iti ofera prilejul de a invata lucruri noi pe care sa le aplici in viitor pentru imbunatatirea urmatoarelor proiecte de afaceri.

3. Teama de a nu fi un antreprenor suficient de bun

Daca activezi intr-un domeniu in care exista o multime de competitori pe piata care isi desfasoara activitatea de mult timp, teama de a nu fi suficient de bun este justificata. Fiind la inceput de drum, cu siguranta ai multe de invatat, insa nu poti lasa acest lucru sa te impiedice sa iti dezvolti afacerea.

Este important sa iti amintesti ca toate afacerile s-au aflat la un moment dat la inceput de drum si ca experienta vine odata cu trecerea timpului. Ca sa devii din ce in ce mai bun, invata din greselile tale si ale altora, si astfel vei gasi mereu solutii sa depasesti orice tip de obstacol. 

Din fericire, ca antreprenor, ai la dispozitie multe resurse care sa te ajute sa te dezvolti. Printre acestea se numara, cursurile de antreprenoriat, cartile sau site-urile de specialitate, forumurile sau poti apela inclusiv la servicii de consultanta.  

Teama de incertitudine, teama de esec si teama de a nu fi suficient de bun pot sa fie coplesitoare, in special atunci cand esti la inceput de drum. Cu toate acestea, este important sa nu renunti la obiectivele tale si sa te informezi corespunzator pentru a putea depasi orice obstacol.

Source