Un cadru ortopedic este un dispozitiv medical care ajută oamenii să meargă. Destinat persoanelor de toate varstele, cu dizabilități sau ca urmare a varstei inaintate, acesta permite utilizatorului să se deplaseze independent, fără ajutorul unei terțe persoane. Desi sunt cunoscute drept cadre de mers, există de fapt mai multe tipuri de astfel de dispozitive.
Profesioniștii fac diferența în funcție de caracteristicile și utilizarea lor, motiv pentru care aceste dispozitive ortopedice se pot clasifica in cadre de mers pasitoare si rolatoare.
Caracteristicile cadrelor de mers clasice, pentru asistență la mersul în interior
Un cadru ortopedic este un dispozitiv articulat cu patru picioare, cu ajutorul caruia o persoană poate sta în picioare sau poate merge. Pentru a se deplasa înainte, acest cadru poate avea două roți în partea din față sau chiar patru roți.
Modelele cu două roți în față au, de obicei, două picioare cu vârfuri antiderapante în spate. În funcție de modelul de cărucior, părțile care leagă cele două picioare din față pot fi proiectate pentru a fi suficient de largi și puternice pentru a forma un scaun. O gama variata de cadre ortopedice poate fi gasita in magazinul online TesaMedical.ro.
Avantajele căruciorului sunt caracterul practic (poate fi pliat) și stabilitatea pe care o are. Este suficient de mobil pentru a ajuta utilizatorul să se deplaseze și rămâne perfect stabil și ancorat la sol cu ajutorul picioarelor sale antiderapante și a roților mici.
Cadre de mers | fotoliu rulant | TesaMedical.ro
Caracteristicile rolatorului, pentru toate tipurile de teren
Un rolator este un cadru ortopedic oarecum neobișnuit. Are trei sau patru roți mari și frâne ca un ghidon de bicicletă. Este ușor de manevrat, se pliază, fiind conceput pentru persoanele care au dificultăți de mers, dar care sunt încă relativ în formă. In cazul in care forta fizica este foarte slaba, o solutie mai potrivita se poate dovedi fotoliul rulant.
Rolatorul poate fi echipat cu un coș de depozitare și poate face față oricărui obstacol (potecă cu gropi, trotuar, scări), motiv pentru care oferă utilizatorului o mare autonomie de mișcare. Cu toate acestea, este mai dificil de manevrat și necesită o vigilență sporită, în special în ceea ce privește gestionarea frânei și a vitezei.