Surubelnita este una dintre cele mai comune unelte. Aceasta este folosita atat in ateliere, cat si in activitatile casnice, fiind prezenta in trusa de scule a oricarui meserias.

Scopul surubelnitei este simplu: acela de a roti suruburile intr-o parte sau alta. Pentru asta, surubelnita este dotata cu un maner si un ax ce se termina cu un varf potrivit surubului, utilizatorul putand actiona simplu, prin pozitionarea varfului in capul surubului si rotirea manerului.

Care este istoria surubelnitei?

Surubelnita a aparut odata cu suruburile. Nu se stie cine a inventat primul surub, insa o atestare istorica a suruburilor si a piulitelor metalice pentru fixare are loc in secolul XV. Abia 3 secole mai tarziu, in 1770, a fost inventat primul strung iar productia de suruburi a inceput sa aiba loc in masa. Incepand cu secolul XX, suruburile si evident, surubelnitele, au cunoscut o dezvoltare continua. Rand pe rand, au aparut suruburile si surubelnitele patrate, cele hexagonale sau cele Philips ( in plus).

Cate tipuri de surubelnite exista astazi?

In functie de modul de functionare exista doua tipuri de surubelnite:

  • surubelnitele electrice. Sunt solutii moderne si eficiente, care permit strangerea sau eliminarea unor suruburi fara effort. O surubelnita electrica isi poate gasi utilitatea in orice gospodarie si poate veni in mai multe variante: surubelnita de impact, surubelnita dinamometrica, surubelnita alimentata cu cablu sau surbelnita cu acumulator.
  • Surubelnitele de mana. Sunt surubelnitele clasice, remarcabile prin pretul mic si simplitatea de utilizare.

Atat surubelnitele electrice, cat si cele de mana pot fi diferentiate si in functie de modul in care arata varful si de tipurile de suruburi pe care le pot desface. Astfel, de-a lungul timpului au fost definite mai multe tipuri de astfel de unelte:

1. Surubelnita comuna. Este acea surubelnita cu lama plata ( in forma de dalta), disponibila in orice trusa de scule. Desi poate fi utilizata pentru mai multe tipuri de suruburi, are dezavantajul de a aluneca in lateral atunci cand I se aplica prea multa presiune.

2. Surubelnita in cruce. Este o surubelnita inventata de Philips, cu scopul de a fi folosita la masini de insurubat mecanic. Aceasta este mult mai stabila si a reusit sa devina foarte populara, fiind prezenta in toate domeniile comerciale. Tolerantele de cuplu pe care le ofera sunt foarte mari.

3. Surubelnita hexagonala. Este denumita si cheie hexagonala si este cunoscuta de majoritatea oamenilor care au comandat mobilier. Aceasta vine in pachetele cu mobilier ambalat, fiind necesara pentru respectarea instructiunilor de montaj.

De asemenea, pe piata exista si surubelnite mai putin cunoscute, cum ar fi surubelnita Frearson (asemanatoare surubelnitei Philips), surubelnita pozidriv sau surubelnitele triungi, tri-punct sau tri-aripa.

In trusa oricarui mester este bine sa se regaseasca cel putin primele 3 variante de surubelnite, atat in forma de mana, cat si electrica. Toate surubelnitele necesare pot fi gasite pe SculeAZ. Cu acestea, aproape orice proiect poate fi dus la bun sfarsit fara probleme.

Source