Headhunting, cunoscut si sub denumirea de abordare directa, consta in cautarea si selectarea profilurilor cu experienta, in conformitate cu nevoile unui client. Headhunter-ul se remarca datorita stapanirii tehnicilor de investigare si abordarii directe a candidatilor la post. Dar care sunt beneficiile acestei metode?
Head Hunting presupune activitatea prin care se identifica profile potrivite unei anumite pozitii prin cercetare in piata si abordare directa a candidatilor potriviti. Nevoile de recrutare ale clientilor Talent Stream sunt din ce in ce mai punctuale, iar rolul lor este de avea abordarea potrivita.
*Recrutezi cele mai bune profiluri
Toata valoarea adaugata a headhunter-ului este sa identifice si sa convinga cele mai bune profiluri, indiferent de sectoarele lor de activitate. Cele mai vizate functii sunt directorii, managementul mediu si directorii.
In ultimii ani, acest target s-a extins, companiile apeland si la serviciile unui headhunter pentru functii ierarhice inferioare (de exemplu vanzari tehnice, tehnician cu cunostinte specifice).
*Directionare foarte precisa
Interesul headhunting-ului este investigarea si deci tintirea foarte precisa a potentialilor candidati pentru ca acestia sunt activi, ceea ce recrutarea traditionala prin publicitate nu permite. Intr-adevar, abordarea directa permite o abordare proactiva cu colaboratorii care nu sunt in cautare (si care, prin urmare, nu raspund ofertelor traditionale de munca).
Citeste si: Cand este nevoie de headhunting?
Headhunter-ul ofera clientului sau o lista de companii in care va investiga apoi: acesta este „teritoriul sau de vanatoare”. Astfel, candidatii abordati provin neaparat din sectoarele de activitate vizate: jucatori majori din sector sau din domenii conexe.
*Discretie si anonimat
Un alt avantaj strategic al headhunting-ului este confidentialitatea acestuia. Intr-adevar, vanatorul de capete nu divulga niciodata numele clientului sau pe toata perioada de abordare. El este mandatat de companie sa vorbeasca in numele acesteia, sa o reprezinte si, prin urmare, sa o protejeze.
Confidentialitatea este esentiala pe de o parte pentru compania de recrutare, care nu doreste neaparat sa fie citata de o suta de candidati; iar pe de alta parte pentru ravnitul candidat: in functie cand este abordat, nu se pune problema sa-l puna in pericol intrucat nu a initiat acest proces. Una dintre misiunile headhunterului este asadar si sprijinirea candidatilor abordati printr-un proces care sa le respecte pozitionarea profesionala si ritmul de reflectie atunci cand se confrunta cu o noua oportunitate.
Despre abordarea directa
Recrutarea prin headhunting face posibila abordarea candidatilor dintr-un anumit sector de activitate, care au experienta si stapanire pe abilitati si medii specifice. Acesti lucratori cu experienta, in general, nu cauta in mod activ o oportunitate de munca si, prin urmare, profilurile lor sunt dificil de accesat prin canalele traditionale de recrutare.
Procesul de abordare directa (head hunting) necesita timp, atentie, perseverenta si profesionalism. In toate procesele de recrutare confidentialitatea informatiilor este esentiala in reusita proiectului. Persoanele abordate sunt protejate si nu se dezvaluie indentitatea candidatilor decat cu acordul acestora si cand oportunitatea este reciproca.