In procesul de productie nu este important doar soiul strugurilor sau gradul de automatizare pe care acesta il prezinta. Depozitarea este extrem de importanta, iar un butoi de vin contribuie in egala masura la formarea unor arome puternice, desprinse dintr-un vis.

In ziua de azi apar tot mai multe modele de recipiente special concepute pentru un produs final de exceptie, care poate fi pastrat pentru o perioada mai lunga de timp. Materialele din care butoaiele sunt confectionate difera in functie de nevoi si de preferinte si contribuie la formarea unor arome care vor impresiona papilele gustative si simturile. In plus, mediul de depozitare joaca si el un rol important in determinarea calitatii vinului si trebuie indeplinite o serie de conditii care vizeaza tempratura si lumina.

De la lemn la fibra de sticla, clasicul butoi de vin s-a transformat

Intrucat secolul vitezei isi pune amprenta asupra tuturor activitatilor, nici industria vinului nu a scapat de modernizarea si automatizarea proceselor. In ajutorul tau vine o gama variata de butoaie de vin, confectionate din mai multe materiale si care iti garanteaza un produs final plin de arome care va impresiona in mod negresit. Bineinteles, acestea vin la pahcet cu o serie de avantaje de care trebuie sa tii cont atunci cand te decizi sa iti modernizezi beciul.

1.      Butoi de vin din plastic sau fibra de sticla

Cele doua modele se diferentiaza prin costurile semnificativ mai reduse, fiind recipiente ideale pentru producatorii aflati la inceput de drum. Calitatea este asigurata, iar vinul se va bucura de un mediu optim in care poate impleti in voie toate aromele. Fiind confectionate din plastic sau fibra de sticla, butoaiele sunt usor de curatat, cat si de integrat in orice tip de beci. De asemenea, sunt rezistente in timp si fac fata cu brio tuturor factorilor negativ din jur.

In mod sigur, aceasta varianta este cea mai potrivita pentru marea majoritate a gospodarilor. Singurul dezavantaj ar putea sa fie mirosul de plastic, dar acesta se poate indeparta inainte de a introduce vinul printr-o spalare conform indicatiilor primite de la producator.

2.     Butoi din lemn

Butoiul din lemn are o istorie impresionanta in spate si a fost folosit de zeci de genereatii in vederea depozitarii vinului. Spre deosebire de alte recipiente, acesta este singurul care impregneaza licoarea cu noi gusturi si arome. De regula, in confectionarea butoiului se foloseste lemn de esenta tare care va conferi personalitate si o savoare iesita din comun produsului final. In plus, mediul care se contureaza este cat se poate de protectiv si lupta impotriva bacteriilor care pot conduce la otetire sau la schimbarea radicala a texturii.

Dezavantajul major il constituie dimensiunile mari. Butoiul de lemn este greu de manevrat si necesita o suprafata mai mare de depozitare. De asemenea, lemnul este greu de curatat, iar la a doua utilizare trebuie acordata o mare atentie igienizarii. In caz contrat, vinul va suferi modificari la nivel de gust.

Regal Fermierul, locul unde gospodarii primesc toata atentia

Nu mai este un secret faptul ca activitatea in jurul careia graviteaza lunile de toamna este producerea vinului. In acest fel, expertii de la regalfermierul.ro vin in ajutorul tau cu o serie de produse special pentru prelucrarea strugurilor si conceperea unui vin de casa de cea mai inalta calitate.

Acestia iti pun la dispozitie o gama variata de produse, de la butoi de vin la sisteme de irigat perfecte pentru vita-de-vie. Profesionalismul este la el acasa si toate produsele vor reprezenta o investitie de lunga durata!

Source