• Căldura reziduală din sistemul de răcire cu apă ar urma să fie utilizată ca sursă de energie cu emisii scăzute de carbon, pentru producerea de abur
  • Reducerea preconizată a emisiilor de CO2 de până la 390.000 de tone metrice anual
  • Studiu de fezabilitate în curs de desfășurare pentru investigarea proiectului de la fabrica Ludwigshafen

BASF și MAN Energy Solutions au încheiat un parteneriat strategic pentru a construi o pompă de căldură la scară industrială la fabrica BASF din Ludwigshafen. Acest proiect își propune să aducă o contribuție importantă la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, la implementarea utilizării de tehnologii cu emisii scăzute de CO2 în producția chimică și la reducerea consumului de gaze naturale pe platforma de producție. Ca prim pas, partenerii proiectului realizează un studiu de fezabilitate care ar urma să fie finalizat până la sfârșitul anului 2022.

Pompa de căldură la scară industrială va permite producerea de abur folosind electricitate din energie regenerabilă, exploatând căldura reziduală din sistemul de răcire a apei de la BASF, ca sursă de energie termică. Căldura reziduală din apă va fi procesată prin compresie pentru a produce abur, care va fi alimentat în rețeaua fabricii. Prin integrarea pompei de căldură planificate în infrastructura de producție a fabricii, se pot produce până la 150 de tone metrice de abur pe oră, echivalentul unei puteri termice de 120 megawați. Proiectul ar putea reduce emisiile de CO2 de la fața locului cu până la 390.000 de tone metrice pe an. În același timp, ar face sistemul de răcire a apei mai eficient și mai puțin dependent de condițiile climatice și meteorologice.

Aburul este cea mai importantă sursă de energie în industria chimică. În Ludwigshafen, BASF necesită aproximativ 20 de milioane de tone metrice de abur pe an. Instalațiile fabricii folosesc o mare parte ca abur de proces în producție, spre exemplu, pentru uscarea produselor, încălzirea reactoarelor sau pentru distilare. Aproximativ jumătate din aburul necesar la amplasamentul Ludwigshafen este deja produs prin recuperarea căldurii din instalațiile de producție, printr-un proces cu emisii scăzute de CO2. Cererea de abur rămasă, de aproximativ 50%, este satisfăcută de centralele electrice cu gaz și abur, care emit CO2 în timpul generării.

Dr. Martin Brudermüller, Președintele Consiliului de Administrație al BASF SE: „Pe termen mediu, dorim să ne reducem emisiile de CO2 cu 25%, până în 2030. Utilizarea unor tehnologii precum pompele de căldură de mari dimensiuni, care există deja și pot să fie extinse la dimensiune industrială, ne aduce mult mai aproape de acest obiectiv. În cadrul cooperării noastre cu MAN Energy Solutions, combinăm expertiza unei platforme de producție chimice Verbund cu know-how-ul necesar pentru implementarea tehnologică a unui astfel de proiect. Această tehnologie are, de asemenea, potențialul de a deschide calea pentru proiecte în alte locații BASF.”

Dr. Uwe Lauber, CEO MAN Energy Solutions SE, a adăugat: „Așteptăm cu nerăbdare colaborarea strânsă cu BASF. Încălzirea spațiului și căldura de proces reprezintă aproximativ o treime din emisiile de gaze cu efect de seră din Germania. Împreună cu BASF, ne dorim să răspundem acestei cereri semnificative cu o soluție inovatoare. Suntem convinși că soluția pompei de căldură poate aduce o contribuție decisivă la furnizarea de abur prietenos cu mediul înconjurător la Ludwigshafen. BASF este un pionier global în transformarea energiei în industria chimică, un model de urmat pentru implementarea tehnologiilor inovatoare pentru protejarea planetei și un partener de proiect important. Industria și protecția climei deopotrivă se bazează pe inovațiile care decurg din astfel de parteneriate puternice.”

Dr. Uwe Liebelt, Președinte European Verbund Sites, BASF SE: „Transformarea care se află în fața noastră necesită, mai presus de toate, deschidere către noile tehnologii. În Ludwigshafen, testăm și dezvoltăm mai multe tehnologii și procese alternative pentru a înlocui combustibilii fosili – ceea ce include producția electrică de abur. Protejarea climei înseamnă nu numai evitarea emisiilor de gaze cu efect de seră, ci și utilizarea durabilă a energiei – pompele de căldură industriale permit îndeplinirea ambelor obiective. În viitor, acestea vor fi o parte esențială a infrastructurii energetice durabile din cadrul fabricii Ludwigshafen.”

Prin acest proiect, cei doi parteneri doresc să câștige experiență în integrarea și operarea pompelor de căldură la scară industrială și să deschidă calea pentru standardizarea și implementarea tehnologiei în alte locații. Constatările studiului de fezabilitate cu privire la viabilitatea economică, eficiența și competitivitatea tehnologiei vor sta la baza procesului decizional ulterior pentru construcția pompei de căldură.

BASF și-a stabilit obiectivul de a atinge emisii nete zero de CO2 până în 2050. Pe lângă utilizarea energiilor regenerabile și creșterea eficienței energetice în producție, noile tehnologii, precum electrificarea producției de abur, vor contribui la îndeplinirea acestui obiectiv. Extinderea unor astfel de procese ecologice la nivel industrial va influența decisiv transformarea către o producție chimică cu emisii scăzute de CO2.

MAN Energy Solutions a stabilit în centrul strategiei sale viitoare soluțiile tehnice pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din industrie, producția și transportul de energie. Pe lângă tehnologiile de evitare a emisiilor nocive, compania se concentrează în special pe reducerea sau compensarea emisiilor reziduale inevitabile din industrie.

Despre BASF

La BASF, creăm chimie pentru un viitor durabil. Combinăm succesul economic cu protecția mediului și responsabilitatea socială. Peste 111.000 de angajați din Grupul BASF contribuie la succesul clienților noștri în aproape toate sectoarele și aproape în fiecare țară din lume. Portofoliul nostru este organizat în șase segmente: produse chimice, materiale, soluții industriale, tehnologii de suprafață, nutriție și îngrijire și soluții agricole. BASF a generat vânzări de 78,6 miliarde de euro în 2021. Acțiunile BASF sunt tranzacționate la bursa din Frankfurt (BAS) și sub formă de certificat de depozit american (BASFY) din SUA. Informații suplimentare la www.basf.com.

Despre MAN Energy Solutions

MAN Energy Solutions le permite clienților săi să creeze valoare durabilă în tranziția către un viitor neutru privind emisiile de carbon. Abordând provocările de mâine din sectoarele maritim, energetic și industrial, îmbunătățim eficiența și performanța la nivel sistemic. Lideri în inginerie avansată de mai bine de 250 de ani, oferim un portofoliu unic de tehnologii. Cu sediul central în Germania, MAN Energy Solutions are aproximativ 14.000 de angajați în peste 120 de locații la nivel global. Marca noastră post-vânzare, MAN PrimeServ, oferă clienților noștri din întreaga lume o rețea vastă de centre de service.

Source